Erişilebilirlik

Sürücüsüz Araçlar Ne Zaman Trafiğe Çıkacak?


Sürücüsüz Araçlar Ne Zaman Trafiğe Çıkacak?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Birçok uzman, kendi kendini süren otomatik araçların yakında yollara çıkacağını, ancak bunun ne zaman olacağını kimsenin bilmediğini söylüyor. Hemen hemen tüm büyük otomobil üreticileri ve bazı teknoloji devleri deneysel araçlar üzerinde çalışıyor. Ancak en büyük eksiklik, sürücülerin her gün karşılaştığı karmaşık trafik içinde aracın doğru şekilde hareket etmesini sağlayacak bilgi işlem gücünü geliştirmek.

Kendi kendini süren araçlar, 21‘inci yüzyılın makinaları olacak.

Otomatik otomobil fikri aslında 1930’lu yıllardan beri var. Hesaplama teknolojisindeki gelişmeler ve bilgisayar donanım ve yazılımlarının maliyetinin düşmesi, deneysel araçların tasarımını hızlandırdı.

Artık kendi kendini süren araçların gerçek olup olmayacağı değil, ne zaman piyasaya çıkacağı ve kaça satılacağı önemli. Ancak hala bazı sorunlar var.

Pittsburgh’daki Carnegie Mellon Üniversitesi’nden uzmanlar, arazi tipi deneysel dört çeker aracın bir konuttan havalimanına erişimini test etti. Test başarıyla tamamlandı.

Ancak Profesör Raj Rajkumar’a göre otomatik araçların kent merkezlerindeki sürüşü ayrı bir konu.

Rajkumar'a göre, üniversite civarındaki araç trafiği çok yoğun. Caddelerde farklı araçlar, yayalar, bisikletliler var. Kimi yayalar yaya geçidi yerine yolun ortasından karşı karşıya geçiyor.

Her yıl trafik kazalarında bir milyon insan yaşamını yitiriyor, 15 milyon yaralanıyor. Kazaların yüzde 90‘ının nedeni insan hatası. Uzmanlara göre hız sınırlamalarına ve trafik işaretlerine uyduğu, kırmızı ışıkta hiç geçmediği için kendi kendini süren araçlar trafik kazalarını azaltacak.

Bazı otomobil üreticileri, otoyolda uzun süreli seyahatler için otomatik direksiyon hakimiyeti ve arkadan çarpmayı önleyici sistemi olan araçları şimdiden piyasaya çıkardı.

Sürücülerin bu araçlara direksiyonu elden bırakacak kadar güvenip güvenmeyeceği bilinmiyor. Profesör Rajkumar’a göre bu süreç uzun sürmeyecek.

Rajkumar, sürücülerin kendi kendini süren araçların güvenli olduğunu görünce rahatladığını söylüyor.

Teknolojik gereksinimlerin çoğu sağlanmış olsa da araçların fiyatının düşmesi ve araç kontrolu sağlayan bilgisayar programlarının daha gelişmiş olması şart.

Rajkumar, ”Hepimizin otomobillerimizi istediğimiz yere otomatik şekilde sürmemizi sağlayacak araçların trafiğe çıkması 10 yıl ya da 10 yıldan daha uzun zaman alabilir.” şeklinde konuşuyor.

Öte yandan Google ve Uber gibi bazı şirketler geleceğe hazırlanıyor. Pedalsız, direksiyonsuz deneysel araçlar geliştirmeye başlayan bu şirketler, araç kullanma deneyimini tamamen değiştirmeyi amaçlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG