Erişilebilirlik

“Suriye’ye Yaptırımlardan En Çok Türkiye Zarar Görecek”


“Suriye’ye Yaptırımlardan En Çok Türkiye Zarar Görecek”
“Suriye’ye Yaptırımlardan En Çok Türkiye Zarar Görecek”

ANSAV Başkanı Profesör Gökhan Çapoğlu’na göre, Suriye politikaları yüzünden Türkiye siyasi ve ekonomik zarara uğrayacak. Ankara’daki Anadolu Stratejik Araştırmalar Vakfı ANSAV Başkanı Profesör Gökhan Çapoğlu, Amerika'nın Sesi'nden Hülya Polat'ın sorularını yanıtladı. Çapoğlu, özellikle güneydeki sınır kentlerinde Suriye’yle ticaret yapan iş çevrelerinin durumdan etkileneceği tahmininde bulundu.

Profesör Çapoğlu, Irak ve Lübnan'ın yaptırımlara katılmayacaklarını açıkladıklarını ve Türkiye’nin yerini almayı planladıklarını, Çin’in de devreye gireceğini söyledi. Türkiye’yle Suriye arasındaki ticaret hacmi 2010 rakamlarına göre 2,5 milyar dolar. İki ülke arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması ticaret hacminin 5 yıl içinde 5 milyar dolara çıkarılmasını öngörüyordu.

Türkiye’nin bölgedeki nüfuzunun da, Suriye gibi çok yakın zamana kadar iyi ilişkiler içinde olduğu bir komşu ülkeye sert politikalar izlemesi yüzünden zayıflayacağı öngörüsünde bulunan Gökhan Çapoğlu, Arap Birliği’ni de eleştirdi. Birliğin demokratik olmayan ülkeleri biraraya getirdiğini hatırlatan Profesör Çapoğlu, Amerika’nın ve Batılı ülkelerin Arap ülkelerini demokrasiye geçmeye ikna etmeden Suriye gibi ülkelere yüklenmesini yanlış bir politika olarak değerlendirdi.

Türkiye’nin Suriye’deki muhalefet gruplarına verdiği desteği de sorgulayan ANSAV Başkanı Profesör Gökhan Çapoğlu, “yarın öbür gün Amerika ve Batılı ülkeler, Suriye’deki muhalefet gruuplarının tanınması için Suriye’ye yaptıkları baskının benzeriyle Türkiye’ye de PKK’yı bir muhalefet grubu ve özgürlük savaşçısı olarak tanıması için baskı yaparlarsa, hükümet nasıl bir cevap verecek, çok merak ediyorum” dedi.

Profesör Çapoğlu’yla yaptığımız söyleşinin tamamını aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG