Erişilebilirlik

Suriye'ye Rus Silah Satışına İtiraz


Suriye’ye Rus Silah Satışına İtiraz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00
Amerika, Suriye’ye gelişmiş hava savunma sistemi satmaması konusunda Rusya’yı uyarıyor. Yetkililer, bu satışın İsrail’in güvenliğine zarar verebileceğini söylüyor. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry iki gün süren Moskova ziyaretinde de konuyu gündeme getirdi.

Geçen hafta Roma’da konuşan John Kerry, Rusya’nın Suriye’deki kanlı savaşı sona erdirme çabalarında Rusya’nın işbirliğini takdir ettiklerini ancak, Moskova’nın Suriye rejimine füze tedarik etmesine karşı olduğunu söyledi: “Füzelerin, özellikle de A-300 tipi olanların İsrail devletinin istikrarını bozma potansiyeli var. Bunun Amerika için de endişe kaynağı olduğunu açıkça ifade ettik. Tekrar ediyorum, göreceli bir denge kurmak daha önemli ve bunun Cenevre’deki müzakerenin bir parçası olacağı kesin. Yine de bu, bizi olmamız gereken yere taşımıyor. Amerika olarak bunun istikrarsızlaştırma olduğuna inanıyoruz.”

İsrail’de yayınlanan bir rapor, Rusya’nın Suriye hükümetine yeni geliştirilmiş karadan havaya füze sistemleri satmaya hazır olduğu iddiasını taşıyor.

Demokrasi Savunma Vakfı uzmanı Marc Gerecht, Kerry’nin çabalarına rağmen Suriye’de şiddetin tırmanacağını tahmin ediyor.

Gerecht, “Gerginliğin artması mümkün. Bence durum çok daha kötüye gidecek. Eğer Ruslar S-300 ve S-400 füzeleri göndermeye kalkışırsa, İsrail‘in hava saldırısına girişeceği kesin. Üstelik bunu Amerika’nın da onayıyla yapacaktır. Ben bu çatışmaya barışçı bir çözüm göremiyorum. Savaşın giderek daha da kanlı bir hal alacağını düşünüyorum,” diyor.

Senatör Robert Menendez’in de aralarında bulunduğu bir grup Amerikalı politikacı, Suriye’deki muhalefet güçlerine daha iyi silahlar gönderilmesini istiyor.

Menendez, “Bir değişiklik şart. Muhalefet birlikleri iki yılın sonunda iyice ustalaşarak, onlara yardım edebileceğimiz hale geldiler. Hava güçleriniz ve topçu kuvvetleriniz tek bir tarafın kontrolündeyse, karada fazla bir değişiklik olmaz,” dedi.

Ancak Marc Gerecht’e göre, radikal grupların varlığı, Amerika’nın Suriye’yle ilgili adım atmak için destek bulmasını zorlaştırıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG