Erişilebilirlik

Suriye'ye Bomba Suçlaması


Suriye’de isyancılar Türk sınırı yakınında bir askeri garnizonu kuşatırken Suriye ordusunun sivil bölgelere havadan parça tesirli bomba attığı bildiriliyor.

Merkezi New York’taki İnsan hakları Gözlem örgütü yetkilisi Steve Goose Suriye’yi sivil halka karşı bu tür silahlar kullanmaya hemen son vermeye çağırdı.
Örgüt İnternetde yayınlanan bir videoda Suriye’nin bir çok kentinde patlamamış parça tesirli bombalar göründüğünü ve halkın bunları patlattığını açıkladı.
Örgüt Suriye’de izlenen Arap televizyonlarını halkı bu tür bombalara karşı uyaran açıklamalar yapmaya da çağırdı.

Bu arada isyancılar Halep ile Türkiye arasında ana kara yolundaki Urum el Sughra askeri üssünde birkaç yüz Suriye askerini kuşattıklarını ve Halep’ten askerleri kurtarmak için gönderilen zırhlı birliği durduklarını bildirdi.

Öteyandan Suriye kendi hava sahasını sivil Türk uçaklarına kapattığını açıkladı. Suriye Dışişleri Bakanlığı yasağın Cumartesi gece yarısından itibaren yürürlüğe girdiğini bildirdi.
Türkiye de kendi hava sahasını Suriye uçaklarına kapatmış, kendi sivil uçaklarının da Suriye hava sahasını kullanmasını yasaklamıştı.

Olay hafta ortasında Türk jetlerinin Moskova’dan yola çıkan bir Suriye yolcu uçağını Ankara’ya inişe zorlamasını izliyor. Türkiye uçakta Rusya’dan Suriye Savunma Bakanlığı’na gönderilen askeri teçhizat olduğunu bildirmişti. Türk yetkililer teçhizata el koyduktan sonra uçağı yolcularıyla Şam’a gönderdi. Ancak Suriye iddiaları reddediyor.

Türkiye aynı zamanda 900 kilometrelik sınırda askeri yığınağını arttırmış bulunuyor. Sınır bölgesinde bir süredir karşılıklı topçu atışı yapılıyordu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da İstanbul’da yaptığı bir açıklamada Birleşmiş Milletler’i Suriye krizi konusunda acizlikle suçladı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG