Erişilebilirlik

"Suriye'ye Askeri Müdahale Çok Yakın"


"Suriye'ye Askeri Müdahale Çok Yakın"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
Batılı güçlerin Suriyeli muhaliflere Devlet Başkanı Beşar Esat’a bağlı kuvvetlere birkaç gün içinde askeri saldırı düzenlenebileceğini bildirdikleri haber veriliyor.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel BBC’ye verdiği demeçte bölgedeki Amerikan kuvvetlerinin Başkan Baracak Obama emir verir vermez Suriye’yi vurmaya hazır olduğunu söyledi. Hagel bölgeye Obama hangi askeri seçeneği seçerse seçsin bunu yerine getirmeye yetecek kadar kuvvet yığdıklarını belirtti.

ABD'nin Avrupa ve Ortadoğu'daki askeri üs ve yığınakları
ABD'nin Avrupa ve Ortadoğu'daki askeri üs ve yığınakları
Beyaz Saray da Obama'nın Suriye'ye bir karşılık verilmesi kararı aldığını ve bunun nasıl olacağını belirlemek için halen ulusal güvenlik ekibiyle birlikte çalıştığını açıkladı.

Sözcü Jay Carney henüz bir seçenek belirlenmediğini, belirlendiğinde bunu Obama'nın kendisinin açıklayacağını söyledi.

Şam: 'Karşılık Veririz'

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Batı ülkelerinin bir saldırısına karşılık vereceklerini açıkladı.

Savaş tamtamlarının sesini duyduğunu söyleyen Muallim, Batı’nın kendilerine saldırmak için kimyasal silah bahanesi kullandığını söyledi.

Esat rejiminin kimyasal silah kullandığı iddialarını yalanlayan Muallim, bu suçlamayı yapan Amerika ve Avrupa Birliği’nden kanıt istedi.

Önümüzdeki birkaç günde olabilir mi?

İstanbul’da Batılı güçlerin temsilcileri ve Suriye Ulusal Koalisyonu arasında yapılan bir toplantıya katılan kaynaklar Reuter haber ajansına, muhalefete askeri müdahalenin Esat rejimini yeniden kimyasal silah kullanmaktan caydırmak için önümüzdeki birkaç gün içinde düzenleneceğinin söylendiğini açıkladı.

İstanbul’da bir otelde yapılan toplantıya Ahmet Cerbe başkanlığındaki Suriye Ulusal Konseyi yetkilileriyle 11 ülkeden oluşan “Suriye’nin Dostları” grubunun temsilcileri katıldı. Toplantıda Amerika’nın Suriye Büyükelçisi Robert Ford da hazır bulundu.

Öteyandan Amerika, Avrupa ve Orta Doğu’daki müttefik ülkelerin üst düzey komutanları bir savaş konseyi oluşturmak üzere Ürdün’de biraraya geldi.

Savunma Bakanı Chuck Hagel, Amerikan silahlı kuvvetlerinin Suriye’deki gelişmeler karşısında Başkan Obama’nın vereceği her türlü talimata hazır olduğunu söyledi: ”Başkan Obama Savunma Bakanlığı’nın her türlü ihtimal için hazır olmasını emretti. Biz de bu emre uyduk. Başkan’ın uygulamak isteyeceği her seçeneğe hazır durumdayız.”

Başkan Obama haftasonunda ulusal güvenlik ekibiyle toplandı, İngiltere Başbakanı David Cameron’la telefon görüşmesi yaptı. İki liderin kimyasal silah kullanımına karşı çok ciddi bir karşılık verilmesi gerektiği konusunda görüşbirliği içinde olduğu bildirildi.

Suriye hükümeti, isyancıları kimyasal silah kullanmakla suçluyor. İsyancılarsa Esat’ın tüm dünyaya yalan söylediğini iddia ediyor.

Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet El Carba’ya göre Amerika’nın suya sabuna dokunmama yaklaşımı kabul edilemez: ”Uluslararası toplumun en güçlü ülkesi Amerika Başkanı Barack Obama’nın Suriye’deki olaylarla ilgili olarak şahsen sorumluluk almasını istiyorum.”

Batılı ülkeler şimdilik sadece kimyasal silahların kullanıldığının doğrulanmasını istiyor. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, Suriye’de bir tür sinir gazı kullanıldığından emin olduklarını bildiriyor: ”Aynı yerde kısa süre içinde çok sayıda kişinin sinir sistemi çöküntüsü belirtileri göstermesi, çok sayıda kişinin ölmesi, Şam’da sinir gazı kullanıldığını gösteriyor.”

Kimyasal silah kullanımı, Suriye’nin en sadık müttefiklerinden İran dahil birçok ülke tarafından kınandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG