Erişilebilirlik

Suriye’ye İnsani Yardıma İzin Ver Çağrısı


Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah al Halit el Sabah Tunus'ta
Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah al Halit el Sabah Tunus'ta

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun temsil ettiği konferansa Rusya ve Çin katılmıyor. İki ülke, ekonomik çıkarları nedeniyle, BM Güvenlik Konseyi’nden Suriye aleyhine karar çıkarılmasını da veto yetkilerini kullanarak önlemişti

Arap Birliği’nin girişimiyle Tunus’ta yapılan “Suriye’nin Dostları” konferansında bu ülkedeki şiddet eylemleri ele alınıyor.

Amerika, Avrupa ve Ortadoğu’dan 70’tan fazla ülkenin katıldığı konferansta, Humus gibi çatışmalardan en çok etkilenen kentlere insani yardım sağlanması için Şam hükümetine baskı yapılması bekleniyor.

Haberlere göre, konferans sonunda yayınlanacak ortak bildiride, Devlet Başkanı Beşar Esat’tan 48 saat içinde tüm şiddet olaylarına son vermesi de istenecek.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun temsil ettiği konferansa Rusya ve Çin katılmıyor. İki ülke, ekonomik çıkarlarından ötürü, BM Güvenlik Konseyi’nden Suriye aleyhine karar çıkarılmasını da veto yetkilerini kullanarak önlemişti.

Türkiye ve Amerika’nın da dahil olduğu “Suriye’nin Dostları” grubu, Şam hükümetine ve üst düzey askeri ve sivil yetkililere karşı ek yaptırımlar uygulamayı düşünüyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dün, Londra’da yaptığı konuşmada, rejim karşıtlarının şu veya bu şekilde kendilerini savunabileceklerinden emin olduğunu söyledi ancak ayrıntı vermedi.

Özgür Suriye Ordusu’nun silah yardımı çağrısı şimdiye kadar cevapsız kaldı. Birçok ülke durumu daha da kötüleştireceği gerekçesiyle askeri desteğe henüz sıcak bakmıyor.

Bu arada, yaklaşık üç haftadır askeri kuşatma altında bulunan Humus’ta yiyecek, su ve tıbbi malzeme sıkıntısı başladı.

Çeşitli kaynaklara göre, rejime sadık asker ve polisler, dün, çoğu Humus’ta olmak üzere, en az 50 kişiyi daha öldürdü. Tahminlere göre 11 aydır devam eden başkaldırı sırasında şimdiye kadar 6,400 sivil ile rejime karşı savaşan 1,680 asker kaçağı hayatını kaybetti.

Dün BM’ye sunulan bir gizli raporda rejime sadık asker ve polislerin kentleri yoğun top ateşine tuttuğu, yaralı eylemcilere hastanelerde işkence yaptığı, sadece erkekleri değil kadın ve çocukları da öldürdüğü yazılıydı.

Raporda, cinayet ve katliam emirlerini en üst düzey yetkililerin verdiği vurgulanıyor. Bazı haberlere göre, savaş suçlarından ötürü Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması muhtemel kişiler arasında Devlet Başkanı Beşar Esat da var.


Muhtemelen Humus:

Şam'ın Braziye mahallesihde yakalanan bir sivil dövüldükten sonna bilinmeyen bir yere götürülüyor:

Yakalanan kişilerin bir daha canlı görülecekleri şüpheli:

XS
SM
MD
LG