Erişilebilirlik

Rus Ordusu: Suriye’nin Yüzde 85’i IŞİD’den Arındırıldı


Rusya, Suriye ordusunun ülke topraklarının yüzde 85’ini IŞİD militanlarından temizlediğini açıkladı.

Suriye’nin Lazkiye eyaletindeki hava üssünde bir grup gazeteciye konuşan Rus komutan Alexander Lapin, hükümetin hala, ülke topraklarının yüzde 15’ine tekabül eden 27 bin kilometre karelik alanı daha militanlardan temizlemesi gerektiğini söyledi. Gazeteciler daha sonra muhalif savaşçıların 2016’da Suriye hükümetine karşı kaybettiği Halep’e götürüldü.

Rusya, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın ordusuna 2015’ten bu yana hava desteği sağlıyor. Rusya’nın bu desteği savaşın yönünü değiştirirken, Suriye ve müttefiklerine muhalif savaşçılar ve IŞİD militanları karşısında avantaj sağladı.

Suriye ordusu, İran’ın desteklediği kara savaşçılarıyla birlikte geçen haftalarda IŞİD militanlarını Lübnan sınırındaki Humus vilayetinden çıkarmayı başarmıştı. Operasyonlar şimdi de doğudaki petrol zengini Deyrizor vilayetinde devam ediyor.

Esat’a bağlı güçler, Rus hava kuvvetlerinin de desteğiyle, Deyrizor kentinde IŞİD militanlarının üç yıla yaklaşan kuşatmasını kırmıştı. Esat güçleri, Nisan 2016’da da tarihi Palmira kentini IŞİD’den geri alarak önemli bir zafere imza atmıştı.

Esat’ın yedi yıllık savaştaki en büyük zaferi ise Halep’in kontrolünün tamamen ele geçirilmesi oldu.

Siviller zor durumda

Ancak aktivistler, sivillerin yoğun hava saldırılarından etkilendiklerini ve IŞİD tarafından canlı kalkan olarak kullanıldıklarını söylüyor. Son olarak Fırat Nehri’nin batısında Deyrizor’dan kaçan Suriyeliler’in hedef olduğu bir hava saldırısında en az sekiz sivil hayatını kaybetti.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Deyrizor’daki gelişmeleri gözlemleyen bir grubun direktörü Ömer Ebu Leyla, sivillere yönelik hava saldırılarının sorumlusunun Rus uçakları olduğundan şüphelenildiğini aktardı.

IŞİD, en güçlü zamanında özellikle doğu ve kuzeyde olmak üzere Suriye topraklarının neredeyse yarısını kontrol ediyordu.

Suriye’nin kuzeyi, kuzeybatısı, güneyi ve başkent civarında bazıları Türkiye bazıları Amerika tarafından desteklenen başka savaşçı gruplar da halen faaliyet gösteriyor. El Kaide bağlantılı militanlar ise Türkiye sınırı yakınındaki İdlib eyaletini kontrol ediyor.

Ağustos 2015’te Suriye hükümetiyle imzaladığı anlaşmanın ardından Rusya, Hemeimeem askeri üssünü genişleterek oraya hava gücü birliği ve diğer türden askeri varlık konuşlandırmaya başlamıştı. Moskova bundan kısa süre sonra da Suriye’de hava operasyonları başlattığını ilan etmişti.

Rus askeri yetkililer Suriyeli askerleri eğitmenin yanı sıra, operasyonların planlamaları ve koordinasyonlarını hazırlıyor. Rusya ayrıca, son teknoloji ürünü füzelerini, savaş gemilerini ve denizaltılarını da savaşta kullanıyor.

Suriye’de kaç Rus askerinin görev yaptığı konusunda ise hiçbir zaman net bir açıklama yapılmadı. Ancak Eylül 2016’da Rusya’daki seçimler sırasında Suriye’deki Rus askerlerinin verdiği oylar sayıldığında, bu rakamın 4 bin 300’ü geçtiği ortaya çıktı. Rus ordusu şu ana kadar 34 askerinin Suriye’de öldürüldüğünü açıkladı.

Rusya aynı zamanda muhalif savaşçılar ve Suriye hükümeti arasındaki ateşkes görüşmelerine de arabuluculuk etti. Görüşmelerin yeni turu bu hafta Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG