Erişilebilirlik

Suriye'nin Türkiye Sınırında Çatışmalar Oldu


Suriyeli isyancılar, kanlı bir çatışmanın ardından Türkiye sınırındaki üçüncü bir geçiş noktasını da ele geçirdi.

Suriyeli Mültecilerin Sığındıkları Ülkeler

Suriyeli Mültecilerin Sığındıkları Ülkeler

  • Ürdün: 91093
  • Türkiye: 80177
  • Lübnan: 71747
  • Irak: 36422

Kaynak: BMMYK
Tel-Abyad sınır kapısını ele geçiren isyancılar, Suriye bayrağını gönderden indirdi. Türk yetkililer, sınırı geçmek isteyen büyük kalabalığı engellemek için sınır kapısını kapattı.

Tel-Abyad sınır kapısı, Urfa’ya bağlı Akçakale ilçesinin birkaç yüz metre ötesinde bulunuyor. Çatışmalar yüzünden mermi ve şarapnel parçalarının bir okula çarpmasının ardından Akçakale’de bugün okullar tatil edildi.

İsyancılar, hükümet yanlılarının çoğunlukta olduğu El-Rakka ilindeki sınır bölgesinde ilerleme sağladı.

Bu arada Halep ve başkent Şam’daki çatışmaların da yeniden şiddetlendiği bildirildi.

Amerika’nın Sesi muhabiri Elizabeth Arrott’un Şam’dan bildirdiğinde göre, başkentin civarındaki yerleşim birimlerinden yoğun dumanlar yükseliyor.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü isyancıların, haftalar süren ve ağır silahların kullanıldığı çatışmalar sonrasında Şam’ın güneyindeki üç bölgeden çekildiğini açıkladı. Kuzeyde, Halep’te ise ordu, isyancıların birçok askeri mevziiye saldırdığını ancak helikopter destekli birliklerin bu saldırıyı püskürttüğünü bildirdi.

Örgüt, bugün 27’si sivil, 32 kişinin öldüğünü bildirdi. Dün ise 173 kişi ölmüştü.

Bugün İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Suriye Devlet Başkanı ve diğer yetkililerle görüştü. Şam’daki görüşmede, bölge ülkelerinin 18 aydır devam eden çatışmaları sona erdirme yolunda gündeme getirdikleri öneriler ele alındı. İran, Suriye’ye askeri yardım yaptığı iddialarını yalanlıyor.

Bu arada Uluslararası Af Örgütü, Suriye hükümetinin sivil hedeflere yönelik saldırılarını artırdığını, bunu da isyancılara destek verdiğini düşündüğü kişileri cezalandırmak amacıyla yaptığını bildirdi.

Af Örgütü, diğer insan hakları örgütlerinin çağrısını da yineledi ve BM Güvenlik Konseyi’nden, Suriye’deki durumun savaş suçu olduğu gerekçesiyle rejim üyelerini Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne sevke etmesini istedi.

Örgüt, isyancıların da sivil-asker gözetmeksizin saldırı düzenleyebileceği uyarısında bulundu ve isyancılardan bu yola başvurmamalarını istedi.

Bu hafta başında BM heyeti Suriye’de her iki tarafın sivilleri hedef alan saldırılarında artış olduğunu bildirmişti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG