Erişilebilirlik

Suriye’nin Kuzeyinde Yeni Yapıya Doğru


Suriyeli Kürt gruplar ve müttefiklerinin Suriye’nin kuzeyinde federal yönetim sistemiyle ilgili ayrıntılı bir planı onaylamaları bekleniyor.

Amaç, 2011’den bu yana Suriye’nin kuzeyinde Kürt grupların kendi yönettikleri bölgelerde özerkliği artırmak. Bununla birlikte bağımsız bir devletin amaç olmadığı belirtiliyor.

Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler Türkiye’de rahatsızlığa neden olmuş durumda. Amerika Mart ayında ilk açıklandığında federal plana karşı çıkmıştı. Devlet Başkanı Beşar Esat da federalizme karşı.

Plan, toplumsal sözleşme adlı bir anayasa içeriyor ve bugün ya da yarın 151 üyeli Rumeylan kent konseyinde onaylanması bekleniyor. Konuyla ilgili açıklama Konsey’e başkanlık eden Hadiya Yousef’den geldi.

Yousef yazılı açıklamasında, “Onay bekliyorum çünkü içeriği bütün gruplar ve siyasi taraflarla tekrar tekrar tartıştık ve taslak fikir birliği ile oluştu” dedi.

Yousef, “Lözleşmeyi netleştireceğiz, kurumlarımızı ve yönetim sistemimizin oluşması ve seçimler için hazırlıklara başlayacağız” dedi.

İlk seçimler bölgesel yönetim seçimi olacak ardından merkezi yapıyı seçmek için seçim yapılacak.

Bölgedeki bütün etnik, dini grupları içerdiği belirtilen Konsey toplantısına dün başlandı.

Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü YPG, Esat ve muhalifler arasındaki savaşta genelde sessiz kaldı, bu arada Suriye Demokratik Güçleri ittifakıyla Amerika öncülüğündeki koalisyonun desteğiyle IŞİD’den önemli oranda toprak elde etti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG