Erişilebilirlik

Suriye’nin Kuzeyinde Çatışmalar Yayılıyor


Suriye’nin kuzeyinde Kürt güçler Haseke’de rejimin elinde tuttuğu son bölgeyi de almak için saldırı başlattı. Kürt güçler ile Suriye Ordusu arasında bölünen Haseke 5 yıldan fazla bir süredir devam eden iç savaşta Kürt güçler ile Şam arasında en şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

Çatışmaların bir başka amacı Türk sınırına yakın bölgenin kontrolunu ele geçirmek.

Suriye’nin Kuzeyinde Çatışmalar Yayılıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Suriye ordusu geçen hafta ilk defa Kürt güçlere karşı hava kuvvetlerini kullanmıştı. Pazartesi günü de Haseke gökyüzünde uçaklar vardı fakat bu sefer bölgeye bomba bırakmadılar. Suriye devlet medyası Kürt güçleri ateşkesi ihlal etmek ve Haseke’deki hükümet binalarına zarar vermekle suçluyor. Şam ayrıca Kürt güçlerin Haseke’deki askeri birliklere ateş açtığı suçlamasında da bulunuyor.

Kürt güçler ise ateşkesi ihlal ettiklerini reddediyor. Bununla birlikte bölgeye atılan bildirilerde askere teslim olun çağrısı yapılıyor. YPG tarafından dağıtılan bildiride “bu savaşa karar verildi ve geri çekilmeyeceğiz, silahlarını bırakın ya da kendinizi ölü bilin” yazısı yer alıyor.

Haseke’yi kaybetmenin Şam rejimi açısında sonuçlarının ağır olacağı yorumları yapılıyor. Sadece Şam için değil, Haseke’nin düşmesi Rusya’nın Esat’a destek çabalarına da darbe vuracak. Çatışmalar nedeniyle aralarında Hristiyan azınlığın da bulunduğu binlerce kişi evlerini terkederek komşu bölgelere gitti.

Bu çatışma, kenti sakin tutan Suriye Ordusu ile Kürt güçler arasındaki yazılı olmayan anlaşmanın artık bittiğini gösteriyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG