Erişilebilirlik

Suriye’de Kürt-Arap Gerilimi Tırmanıyor


Amerika Merkez Kuvvetleri Komutanı’nın hafta sonu gizlice Suriye’ye giderek Kürt savaşçılarla IŞİD’le mücadeleyi görüşmesi, Suriyeli diğer muhalif grupları rahatsız etti. Muhalif liderler, Obama yönetimini Suriye devriminden vazgeçmekle suçladı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Suriyeli muhalifler Washington’un önderliğindeki koalisyonun, Arap yerleşim yerlerini IŞİD’den geri almak için Kürt güçlerin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri’ni kullanma stratejisinin, gelecekte Araplar ve Kürtler arasında etnik çatışma ortamını hazırlayabileceği uyarısında bulundu.

Amerikan Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Joseph Votel Suriye’nin kuzeyinde Kürt güçlerin kontrolundaki bölgeye gizli bir ziyaret düzenlemişti. Votel, Amerika’nın IŞİD’e karşı mücadeleyi kazanmak için kara güçleri sağlayacak müttefikleri ile birlikte çalışmak zorunda olduğunu kaydetmiş ve Washington için Beşar Esat’ın iktidardan indirilmesi değil, IŞİD’in yok edilmesinin askeri öncelik olduğunu söylemişti.

Suriye Demokratik Güçleri’nin 30 bin üyesi olduğu, yüzde 20’sini Arap milislerin oluşturduğu kaydediliyor. Ancak Özgür Suriye Ordusu komutanlarına göre ise bu sayı aslında çok daha az.

Amerika’nın kızdıran desteği

Amerika’nın Suriye Demokratik Güçleri’ne ilgisi Özgür Suriye Ordusu’nda öfke yaratmış durumda. Muhalif komutanlar Batı medyasının YPG konusunda eleştirel olmadığını, sadece örgütün laik olmasını ve kadın üyelerini ön plana çıkarmasını haber yaptığını belirtiyor.

Muhalif komutanlardan Zekeriya Malahefci, Batı’dan yeterince yardım alamadıklarını belirtiyor

Malahefci, Özgür Suriye Ordusu’nun Suriye Demokratik Güçleri’nin tersine savaşırken sadece “yaşam destek ünitesiyle” ayakta durduğunu kaydediyor. Malahefci, “Batı bize uçaksavar desteği sağlasaydı ve YPG’ye verdiği hava desteği bir kez teklif etseydi, iç savaş çok da farklı olurdu” dedi.

“Amerika koalisyonu mezhepsel bölünmeye neden oluyor”

Özgür Suriye Ordusu’nun eski komutanı General Salim İdris, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada IŞİD’e karşı kazanılan her zafere sevindiğini ama Amerika önderliğindeki koalisyonun YPG’ye desteği nedeniyle Suriye’de daha fazla etnik ve mezhepsel sorun riskinin ortaya çıktığını söyledi.

İdris’e göre Suriye Demokratik Güçleri Arap kasabalarda ilerledikçe anlaşmazlığın da tohumları atılıyor. Salim İdris, Suriye Demokratik Güçleri’nde yer alan Arap unsurlar birçok Sünni Arap’a göre yalnızca makyajdan ibaret. Idris, Arap savaşçıların sadece kamuflaj olduğu düşüncesinde. İdris, “Suriye Demokratik Güçleri YPG demek” diyor ve “Amaçlarına uyduğu sürece Esat, Rus ve Amerikalılar ile işbirliği yapar” diye de ekliyor.

Özgür Suriye Ordusu komutanları YPG’nin Halep’in kuzeyi dahil Suriye’nin çeşitli yerlerinde Esat güçleri ile işbirliği yaptığını belirtiyor. Şubat ayında Kürt savaşçılar, Rus desteği ile Arap kasabalarını almıştı. YPG, toprak kazanmanın amacının bölgenin Esat güçlerinin eline geçmesini engellemek olarak açıkladı.

Amerika’nın YPG ile işbirliği Kobani’nin düşmesini engellemek için 2015’teki Amerikan hava operasyonlarıyla başlamıştı.

Washington’ın IŞİD ile mücadelesinde YPG’ye olan Amerikan desteği daha da arttı. Amerika’nın o dönemdeki eğit-donat programı çöktü, zira Washington programın Esat’a karşı değil, IŞİD’e karşı olduğunu belirtti. Muhalif komutanlar da bu programa katılmayı reddettiler.

Votel’in ziyareti Türkiye’nin tepkisini çekecek gibi

Orgeneral Votel’in ziyareti Türkiye’yi de endişelendirmişe benziyor. Ankara daha önce Başkan Obama’nın IŞİD’le mücadele koalisyonu özel temsilcisi Brett McGurk’ün iki günlük Kobani ziyaretini eleştirmişti.

Votel, Suriye’nin kuzeyine yaptığı gizli ziyaretteAmerika’nın IŞİD ile mücadelede yerel güçler ile çalışmasının gerekliliğini savunmuştu.

Özgür Suriye Ordusu’ndan İdris ise YPG’nin ele geçirdiği bölgeleri kimin denetleyeceğini soruyor. “Bu soruları daha önce Amerikalı yetkililere sordum” diyen İdris cevap alamadığından yakınıyor ve “Eğer bu Kürtler olacaksa sorun olur” diye ekliyor. Obama yönetiminin bunu düşündüğünü sanmadığını kaydeden İdris, ayrıca “Kürtler ele geçirdikleri kasabalardan vaz geçeçek mi?” diye de soruyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG