Erişilebilirlik

Suriye’nin Kimyasalları Nerede İmha Edilecek?


Arnavutluk'un başkenti Tiran'da göstericiler, Suriye'nin kimyasal silahlarının Arnavutluk'ta imha edilmesi önerisini protesto ediyor
Arnavutluk'un başkenti Tiran'da göstericiler, Suriye'nin kimyasal silahlarının Arnavutluk'ta imha edilmesi önerisini protesto ediyor

Kimyasal Silahları Önleme Örgütü’nün, Lahey’deki toplantısında silahların nasıl ve nerede imha edileceği konusunda karar alması bekleniyor

Kimyasal Silahları Önleme Örgütü, Suriye’nin kimyasal silahlarının nasıl ve nerede imha edileceğini kararlaştırmak üzere bugün Lahey’de toplanıyor.

Kısaca OPCW olarak bilinen kuruluş, en uygun seçeneğin, kimyasal silahların imha edilmek üzere Suriye’den çıkarılması olduğu görüşünde.

Kimyasal silahların imhasına ilişkin ayrıntılı bir raporu Kimyasal Silahları Önleme Örgütü’ne sunan Suriye de silahların ülke dışına çıkarılmasını istiyor. Ancak silahları kabul edecek ülke arayışı henüz sonuç vermedi.

Norveç dün donanma kuvvetlerine ait bir firkateyn ve bir kargo gemisini Suriye’ye, silahların teslim alınması için gönderme teklifinde bulundu. Norveç daha önce Amerika’nın, silahların Norveç’te imha edilmesine yönelik önerisini reddetmişti.

Kimyasal Silahları Önleme Örgütü, Suriye’de kimyasal silah bulunan 23 tesisten 22’sinde incelemelerde bulunmuş, ancak güvenlik sorunları nedeniyle son tesiste denetleme yapılamamıştı. Suriye, bu tesisin terk edildiğini bildiriyor. Suriye ayrıca kimyasal silah yapımında kullanılan teçhizatın 1 Kasım’a kadar imha edilmesi şartına da uymuş bulunuyor.

Suriye, yapılan anlaşma doğrultusunda gelecek yıl ortasına kadar da kimyasal silahlarının imha edilmesini kabul etti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG