Erişilebilirlik

Suriye’de Hama Kentinde Ölü Sayısı 34 Oldu


Türkiye'de Şam hükümeti karşıtı gösteri
Türkiye'de Şam hükümeti karşıtı gösteri

Suriye'nin Hama kentinde dün (Cuma) Devlet Başkanı Beşar Esat rejimini protesto eden göstericilere açılan ateş sonucu en az 34 kişinin öldüğü bildirildi.

Görgü tanıklarına göre Cuma namazından sonra meydana gelen olayda çok sayıda kişi de yaralandı.

Daha önce ülkenin doğusundaki Deyrizor kentinde de göstericilerin üzerine ataş açıldığı bildirilmişti.

Önceki gün de Rastan’da hava bombardımanı ve topçu ateşinde en az 15 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmış ve birçok bina ağır hasar görmüştü.

İnsan hakları eylemcilerine göre, askeri birliklerin Rastan ve civarındaki kentlere yaptığı operasyonlarda 2’si kız çocuğu olmak üzere toplam 41 kişi hayatını kaybetti.

Demokrasi hareketinin başından beri güvenlik kuvvetleri tarafından öldürülen kişilerin sayısı ise 1,000’i aşmış durumda. Ölenlerin 25’i çocuk.

Bu arada rejim karşıtları tarafından Antalya’da yapılan ve iki gün süren Suriye'de Değişim Konferansı sona erdi. Sonuç bildirisinde rejim değişikliği ve Devlet Başkanı Beşar Esat'ın savaş suçlarından Lahey'de yargılanması isteniyor.

Amerika, rejim karşıtlarıyla temas halinde olduğunu açıklarken, Birleşmiş Milletler, göstericilere ateş açılmasın emreden Suriyeli yetkililer hakkında soykırım davası açılabileceğini bildirdi.

Devlet Başkanı Beşar Esat birkaç gün önce yüzlerce siyasi tutukluyu serbest bıraktı ve muhalefetle ulusal diyalog için bir kurul oluşturulduğunu açıkladı.

Devlet televizyonuna göre kurul, Başkan Yardımcısı Faruk El Şara, Baas partisinin üst düzey yetkilileri, siyasi temsilciler, yazar ve akademisyenlerden oluşacak.

Muhalefet bunları yeterli bulmuyor yaklaşık 40 yıldır ülkeyi yöneten Esat ailesiyle azınlıktaki Alevi hükümetinin iktidarını sona erdirmek istiyor.

XS
SM
MD
LG