Erişilebilirlik

Suriye’nin Amerika’ya Olası Maliyeti 5 Milyar Dolar


Amerika Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Suriye için hazırlanan beş farklı planın getirebileceği olası sonuçları ve maliyetini açıkladı

Amerika’nın Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Suriye’deki krize ülkesinin müdahil olması halinde ortaya çıkması muhtemel sonuçlar ve bu müdahalenin maliyeti konusunda Senato’ya ayrıntılı bilgi verdi.

Dempsey, Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Carl Levin’e gönderdiği mektupta, muhalefet güçlerini eğitmekten, Suriye’nin kimyasal silah stoklarını imha etmeye kadar beş ayrı seçeneği ayrıntılı olarak anlattı. Genelkurmay Başkanı, bu beş seçeneği Suriyeli muhaliflere eğitim, danışmanlık ve yardım desteği vermek, sınırlı kalacak saldırılar düzenlemek, uçuşa yasak bölge oluşturmak, tampon bölgeler oluşturmak ve Şam’daki kimyasal silahları kontrol altına almak şeklinde sıraladı.

Dempsey, Suriye üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturma seçeneğinin, yüzlerce uçak gerektireceğini ve ayda bir milyar dolar maliyet oluşturacağı konusunda uyardı. Ayrıca Esat güçlerinin hala havan ve füze ile saldırı yapabilecek güçte olduklarından, uçuşa yasak bölge seçeneğinin etkisinin sınırlı olabileceğini belirtti.

Ayrıca, insani yardım sağlamak ve muhalefet güçlerini eğitmek için tampon bölgelerin komşu ülkeler Türkiye ve Ürdün’de oluşturulabileceğini kaydetti. Uçuşa yasak bölge ve Amerikan ordusunun kara gücünün de desteğini gerektiren bu seçeneğin maliyetinin de ayda 1 milyar Dolar’ın üzerinde olacağını ifade etti.

Amerika Genelkurmay Başkanı, Suriye’ye yapılacak olası bir müdahalenin muhalefete destek olarak Beşar Esat üzerinde baskı oluşturacağını ancak bunun bazı istenmeyen sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. General Dempsey, bazı aşırı grupları güçlendirmek ve kontrol altına alınmaya çalışılan kimyasal silahların serbest kalmasını bu sonuçlardan bazıları olarak sıraladı.

Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Suriyeli muhalifleri güçlendirmenin de yeterli olmayacağını, zira sadece askeri dengeyi değiştirmenin yeterli olmadığını Irak ve Afganistan deneyimlerinden anladıklarının da altını çizdi. Dempsey, ayrıca, işleyen bir devlet mekanizması kurmanın bundan daha fazlasını gerektirdiğini vurguladı.

Amerika’nın Suriye'deki çatışmalarda bugüne kadar aldığı rol, insani yardım sağlamak ve Suriye muhalefetine ölümcül olmayan yardımlarda bulunmakla sınırlı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG