Erişilebilirlik

Suriyeli Ailenin Ülke Özlemi


Suriyeli Ailenin Ülke Özlemi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Ülkelerinden uzakta Ramazan ayını Türkiye'de geçiren Suriyeliler oruçlarını tutuyorlar.

İki yıl önce Halep’ten kaçarak Türkiye’ye sığınan Mohammed ailesi de bu sene ikinci kez Ramazan ayını Türkiye’de geçiyor.

Her ne kadar ailelerinden bazıları Türkiye’de olsa da Suriye’de bıraktıkları akrabalarını, yakınlarını, eşlerini, dostlarını özlemle anıyorlar.

Suriye’de Ramazan aylarında çok kalabalık sofralar kurduklarından bahseden Döne Mohammed, sofraların küçüldüğünü, akrabalarının dağıldığını hüzünlü bir şekilde anlatıyor.

Türkiye’de hayat şartlarının zor olduğunu da söyleyen Suriyeli kadın, dört çocuğu ve kocasıyla maddi zorluklar çektiğini belirtiyor. Suriye’de saatçi olan eşi, kalp rahatsızlığından ötürü çalışamayan Suriyeli kadının henüz 13 yaşında olan oğlu Zekeriya ve 15 yaşındaki kızı Imen evin geçimini sağlayabilmek için sabahtan akşama kadar tekstilde çalışıyor. 10 yaşındaki Yusuf ve 12 yaşındaki Mohammed daha geçen sene okula başlayabilmiş.

Zaten zor günler geçirdiklerini anlatan Döne Mohammed, Ramazan ayında manevi olarak kendilerini daha yalnız hissettiklerini söylüyor.

Mohammed, “Suriye’de Ramazan bizim için daha iyi geçiyordu. Orada etrafımızda kendi insanlarımız vardı. Burada yemekler, sofra daha farklı. Orası daha iyiydi, burada gurbetteyiz. Suriye’de kendi milletimizle birlikteydik, annemiz, babamız, kardeşlerimiz yanımızdaydı. Cemaatimiz genişti. Annem, babam, ablam Suriye’de, kardeşlerimin her biri ayrı ayrı yerlerdeler. Kardeşlerimden bazıları burada ama bize uzak, bir kardeşim Almanya’da, kayınvalidem Gaziantep’te.Yani herkes bir yerlere dağıldı ama Suriye’deyken başkaydı, herkes iftar vakti, sahur vakti birbirine giderdi” dedi.

Ahmed Mohammed, Türkiye’de de Ramazan ayının güzel geçtiğini ancak Suriye’nin kendi vatanları olduğu için Ramazan ayının daha güzel, daha anlamlı olduğunu söyledi. Mohammed, burada kendilerini yalnız, gurbette hissettiklerini de sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG