Erişilebilirlik

Suriyeli Sığınmacılar Sağlık Sorunlarıyla Boğuşuyor


Suriyeli Sığınmacılar Sağlık Sorunlarıyla Boğuşuyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00
İç savaşın, yaşadıkları yerlerinden ettiği yaklaşık 2 milyon Suriyeli, kış ortasında sağlık sorunlarıyla boğuşuyor. Tıbbi malzeme sıkıntısı ve su kaynaklarının yetersizliği kalabalık kamplardaki sığınmacıların sağlığını tehdit ediyor.

Suriye’deki iç savaşın evsiz bıraktığı 10 bin Suriyeli’nin kaldığı kampta doktorlar, bronşit olmuş bir bebeği tedavi ediyor. Geceleri ısının dondurucu soğuklara düştüğü bu çadırkentte, solunum yolu hastalıkları en sık rastlanan sağlık sorunu.

Plastik cerrah Bara El Nasır, Şam’daki muayenehanesini bırakıp, iki yıldır süren savaş ve bombardımanda herşeyini kaybeden Suriyeliler’e yardım için kendini adayan doktorlardan biri.

Günde 100 hastaya bakan doktor, bu sayının savaş öncesi baktığı hasta sayısının 3 katı olduğunu söylüyor. Hasta çocukların yarıdan fazlası 5 yaşın altında. Çoğu da ishal, solunum yolu ve Hepatit A hastası.

Doktor Bara el Nasır, “İshal en büyük sorunlardan biri. Üstelik şu anda kış aylarındayız. Yazın ne olur kestirmek güç. Belki de, arttıkça artacak. Ve bizi en çok korkutan da kolera salgını ihtimali,” şeklinde konuuyor.

Kampta görülen hastalıklardan bazıları körlük, işitme kaybı ve nefes darlığı. Yüksek tansiyon, kalp hastalığı ya da kanser gibi hastalığı olanlar içinse ilaç yok.

Ailesi ve arkadaşlarının öldürülmesine ya da sakat kalmasına tanıklık eden, evlerinin ve okullarınının yıkılmasına şahit olan birçok çocuk ruhsal travma yaşıyor.

Doktor Nasır, “Gözlemlediğimiz en büyük psikolojik sorun geceleri çığlık atma ve geceleri altını ıslatma. Çocuklar iyi uyuyamıyor. Şimdi ruh sağlıklarını tedavi için yeni bir çadır kurmaya çalışıyoruz,” diyor.

Doktor Nasır, kampta kalanların soğuktan korunmak için en çok ayakkabı, çorap, mont, battaniye ve ısıtıcıya ihtiyaç duyduklarını söylüyor. Kamp sakinleri Suriye’nin en yoksul bölgesinden geldiği için, bir diğer ihtiyaç da sağlık konularında bilinçlendirme.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG