Erişilebilirlik

Suriyeliler Askeri Katliam Korkusuyla Türkiye’ye Kaçıyor


Suriyeliler Askeri Katliam Korkusuyla Türkiye’ye Kaçıyor
Suriyeliler Askeri Katliam Korkusuyla Türkiye’ye Kaçıyor

Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup, Kızılay tarafından daha önce Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Yayladağı’nda kurulan çadır kente yerleştirildi.

Görgü tanıklarına göre çok sayıda sivil, Suriye ordusunun Cizrel Şükür kentindeki rejim karşıtı gösterilere misilleme yapacağı korkusuyla, sınıra yakın yerlerde gelişmeleri bekliyor. Şam hükümetinin tutumuna göre bu kişilerin de Türkiye’ye sığınması mümkün.

Yetkililer, iki gün önce Cizrel Şükür’de 120 asker ve polisin öldürüldüğünü iddia ediyor. Kent sakinleri bunun doğru olmadığını, güvenlik kuvvetlerinin kendi aralarında silahlı çatışmaya girdiğini savunuyor.

Kentteki olaylar hala netlik kazanmış değil. Görgü tanıkları ve insan hakları örgütleri, kente gönderilen askerlerden bazılarının taraf değiştirerek protestoculara katıldığını ve bu sırada çatışma çıktığını ileri sürüyor.

Devlet Başkanı Beşar Esat’ın babası Hafız el Esat, 1982 yılında Hama’da ayaklanan halkın üzerine orduyu göndermişti. Uluslararası Af Örgütü, kente saldırıda 10 ile 25 bin arasında sivilin öldürüldüğünü tahmin ediyor. O zamanlar, saldırıya katılmak istemeyen askerlerin anında idam edildiği öğrenilmişti.

80’li yıllarda olduğu gibi şimdi de gazetecilerin çatışma bölgesine girmelerine izin verilmediği için olayların nasıl başladığı bilinmiyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suriye'deki gelişmelerin endişeyle izlediğini ve Türkiye’nin kapıları kapamasını söz konusu olmadığını söyledi.

Bu arada Fransa Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de giderek artan ölümler karşısında sessiz kalmasını akıl almaz bulduğunu söyledi.

Alain Juppe, Fransa’nın İngiltere ve diğer Avrupalı müttefiklerle işbirliği yaparak Suriye’nin sivillere karşı şiddet kullanmasını kınayan bir karar çıkarılması üzerinde çalıştıklarını söyledi. Juppe, konuya ilişkin kararın birkaç gün, hatta birkaç saat içinde oylanacağını bildirdi.

Diplomatlar kararın geçmesi için gereken çoğunluğu sağladıklarına inandıklarını, ancak Rusya ya da Çin’in kararı veto etmesinden kaygı duyduklarını söylüyor.

Öte yandan Suriye’nin Paris büyükelçisine ait olduğu iddia edilen iki ayrı ses kaydı, medyada karışıklık yarattı. France 24 kanalında yayınlanan bir ses kaydında Büyükelçi olduğunu iddia eden bir kadın, sivillere yönelik şiddeti protesto etmek amacıyla görevinden istifa ettiğini söyledi.

Büyükelçi Lamia Şakkur ise istifa etmediğini, yayınlanan banttkaki sesin kendine ait olmadığını bildirdi.

Suriye'deki rejim karşıtı gösterilerde en az 1,100 kişi öldürüldü, 10,000 kişi tutuklandı.

XS
SM
MD
LG