Erişilebilirlik

Suriyeli Ressam Umutlarını Tuvale Yansıttı


Suriyeli Ressam Umutlarını Tuvale Yansıttı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

Suriye’de patlak veren iç savaştan sonra ülkesini, yakınlarını geride bırakarak başka ülkelere göç etmek zorunda kalan; her şeye rağmen anıları, hayallerini ve hiç yitirmediği umutlarını sanatına yansıtmaya çalışan Suriyeli ressam Mohammad Zaza, bugünlerde İstanbul’da açtığı “Dünya Mavidir, Tıpkı Bir Portakal Gibi” adlı resim sergisinin heyecanını yaşıyor.

1987 Riyad doğumlu Mohammad Zaza, sanatla iç içe bir ailede büyüdüğünü ve çok küçük yaşlarda resme başladığını anlattı. Liseyi Suudi Arabistan’da okuduktan sonra 2006’da Suriye’ye dönen Zaza, Halep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesini tamamladı. İlk kişisel sergisini 2008 yılında açan ressam, mezun olduktan sonra iki sene üniversitede asistanlık yaptı.

Eğitimini tamamladıktan kısa bir süre sonra Suriye’de başlayan iç savaşt nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalan Suriyeli ressam, önce Lübnan’a ardından da Mısır’a ve Ürdün’e gittiğini, son durağının ise İstanbul olduğunu söyledi.

Mohammad Zaza, ülkesindeki karışıklar nedeniyle memleketini terk etmek zorunda olduğunu ve sanatını icra etme imkanı bulmak için de çeşitli ülkelere göç etmek durumunda kaldığını belirtti.

Suriye’de yaşanan devrimin her şeyi etkilediği gibi sanatı da çok etkilediğini söyleyen Zaza, devrimden önce sanatın tek düze, kapalı ve sadece belli kalıplarla sınırlı olduğunu belirtti. Biraz sanat bilgisi olan herkesin Suriyeli bir ressamın yaptığı resmi kolayca fark edebileceğini söyleyen Suriyeli ressam, dikta rejimi nedeniyle profesörlerin kendi düşüncelerini öğrencilerine dayattıklarını, kendileri gibi tek tip öğrenciler yetiştirdiklerini ve öğrencilerin çalışmalarına onların bakış açısıyla değil kendi bakış açılarıyla baktıklarını ifade etti.

Devrimin insanlardan çok şey alıp götürdüğünü buna rağmen bazı olumlu sonuçlar ortaya çıkardığını Zaza şu sözleriyle dile getiriyor: “Devrim bizden evlerimizi almış olsa bile bize dünyayı, dünyayı keşfetme fırsatını verdi.”

Mohammad Zaza yaşadığı zorlu günleri geride bırakıp bundan sonra geleceğe umutla bakmayı istediğini, İstanbul’da açtığı bu ilk resim sergisinde de sadece bir konuyu ele almadığını, yaşamın içinde var olan her konunun kendisi için ilham kaynağı olduğunu ve bunu da resimlerine yansıttığını belirtti.

İstanbul’da olduğu ve çalışmalarını burada sergileme fırsatı yakalayabildiği için çok mutlu olduğunu, burada kendini özgür hissettiğini söyleyen Suriyeli ressam ancak Türkiye’de sanat icra etmenin biraz zor olduğunu sözlerine ekledi.

Gelecek yıl Hollanda’ya gitmeyi planladığını söyleyen Suriyeli ressam Mohammad Zaza, hayallerinin peşinden koşmaya ve düşüncelerini renklerle buluşturup tuvaline yansıtmaya devam edecek.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG