Erişilebilirlik

Suriyeli Öğrenci ve Öğretmenlere FETÖ Suçlaması


Türkiye’deki değişik okullardaki Suriyeli iki öğrenci ve öğretmen, Gülen hareketi ile bağlantılı oldukları iddiasıyla gözaltına alındı. Haklarında aylarca işlem yapılmayan bu kişilerden ikisi açlık grevine başladı. Bunun üzerine bir kişi sınır dışı edildi.

Suriyelilerle ilgili Fethullah Gülen hareketi bağlantısı iddiası, 15 Temmuz Darbe girişiminden sonra ortaya atıldı. Gülen cemaatine yakın Zirve Üniversi'nde çalışan akademisyenler ve okuyan öğrenciler, üniversite KHK ile kapatılınca, başka üniversitelere dağıtıldı. Bunların arasında Suriye, Irak ve Nijeryalı öğrenci ve akademisyenler vardı. Bazıları Gaziantep ve Hasan Kalyoncu Üniversitelerine gönderildi. Gönderilen akademisyenlerden biri de Suriye vatandaşı Ahmet Fevzi Shamsi’ydi.

Zirve Üniversitesi'nde İngilizce öğretmenliği yapan Shamsi, daha sonra Hasan Kalyoncu Üniversitesi’ne geçti. Burada bir yıla yakın çalışan Shamsi, 26 Ocak 2017 tarihinde Gaziantep’te gözaltına alındı. Geri Gönderme Merkezine konulan Shamsi hakkında sınır dışı kararı verildi. Shamsi, kararın iptali için açtığı davayı kazandı. Sınır dışı edilmekten kurtulan Shamsi, serbest kalmayı bekliyor.

Suriyeli öğrenciler Abdüsselam Salim ve Muhammed Faysal da Zirve Üniversitesi’nden başka okullara geçti. Ancak iki öğrenci de ikamet izinlerini uzatmak için gittikleri Göç İdaresi'nde gözaltına alınarak Geri Gönderme Merkezine gönderildi. Adının açıklanmasını istemeyen bir yakınının Amerika’nın Sesi’ne verdiği bilgiye göre, gözaltı gerekçesi FETÖ bağlantısı. Haklarında hiçbir işlem yapılmayan Salim ile Faysal 9 gün önce açlık grevinde başladı. Faysal dün sınır dışı edildi. Gözaltına alındıktan sonra okul kaydı silinen Faysal, başka üniversitelere başvurdu Kıbrıs'ta bir üniversite kabul etti. Ancak Kıbrıs’a gitmesine izin verilmeyen Faysal, Lübnan’a gitti. Buradan Kıbrıs’a geçmeye çalışan Faysal’ın, en kısa yol olan, Türkiye üzerinden aktarmalı gitmesi gerekiyor. Ancak Türkiye’ye girişi yasak olan Faysal, başka bir yol bulmak zorunda.

Geri Gönderme Merkezine diğer öğrenci Abdüsselam Salim açlık grevi eylemini sürdürüyor. Yakınlarının verdiği bilgiye göre, Salim’in önümüzdeki hafta sınır dışı edilmesi bekleniyor. Gözaltına alınanlar arasında 2 Afrikalı öğrenci de var. İkametlerini uzatmak için gittikleri Göç İdaresi'nde 16 Nisan'da gözaltına alınan Afrikalı öğrenciler, geçen hafta sınır dışı edildi.

Benzer durumda olanlardan biri de Suriyeli İngilizce Öğretmeni Zina Moaied. 2015 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye gelen Moaied,İstanbul’da Fatih Kolejinde öğretmenlik yapmaya başladı. Ancak darbe girişimi sonra Fatih Koleji kapatılınca başka bir okulda iş buldu. O da diğerleri gibi ikamet belgesini yenilemek için gittiği göç idaresinde gözaltına alındı. Silivri’deki Geri Gönderme Merkezine konulan Moaied üç aydan beri, sınır dışı edilmeyi bekliyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Kardeşi Zahed Moaied, “Arada görmeye gidiyoruz. Oradaki yetkililer, durumunun kötü olduğunu söylemiş. İsminin FETÖ soruşturmasında geçtiği söylemişler. Hiçbir bağlantısı yok ama adı öyle gelmiş. Ne yapacağımızı bilmiyoruz? Buradan gitmek için başvurduk ama sonuç alamadık. Bugünkü görüşmemde bana iki kart verdi. BM’ye ve bize yardımcı olabilecek kurumlara göndermemi istedi ” dedi.

Amerika’nın Sesi’ne bilgi veren adliye kaynakları ise FETÖ bağlantı kurumlarla ilişkisi olan yabancılar için sınır dışı prosedürü uygulandığını söyledi. Moaied de bu kapsamda Geri Gönderme Merkezi’ne idare gözetim altında tutuluyor. Moaied’in ailesi, idari gözetimin sonlandırılması ve sınır dışı kararının iptali için mahkemeye başvurdu. Ancak mahkeme bu talepleri kabul etmedi. Bunun üzerine aile, Suriye’ye gönderilmemesi için tedbir kararı almak üzere Anayasa Mahkemesine başvurdu. AYM bu başvuruyu kabul ederek tedbir kararı verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG