Erişilebilirlik

Suriyeli Mültecilerin İş Bulma Mücadelesi


Suriyeli Mültecilerin İş Bulma Mücadelesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Türkiye’ye gelen mültecilerin çoğu, Avrupa’ya geçerek yeni bir hayata başlamayı umuyor. Ancak bazıları da Türkiye’de kalmayı tercih ediyor. Amerika’nın Sesi’nden Ayşe Tanzim, Türkiye’deki mültecilerin tercihlerini inceledi.

Sami El İmad, Suriye’yi savaş nedeniyle terk eden mültecilerden biri. Ancak İmad, Avrupa’ya gitmek yerine Türkiye’de kalmak istiyor: “Buranın kültürü, bizim kültürümüze çok yakın. Hayatımı çok fazla değiştirmek istemedim.”

İmad, Türkiye’ye gelir gelmez aile işini genişletmeye karar vermiş. Babasının Suriye’de sahip olduğu fast food lokantasının bir benzerini İstanbul’da açmış ve kardeşini de yanına almış.

Diğer mültecilerse, Türkiye’de kalmak istediklerini, ancak para kazanmalarının mümkün olmadığını söylüyor.

İmad, Türkiye’nin pahalı olduğunu kabul ediyor. Ailesinin parası olmasaydı, burada kalmasının mümkün olmayacağını söylüyor: “Eğer buraya geliyorsanız, garsonluk veya benzer işler yapabilirsiniz. Bu da hep aynı yerde kalacağınız, hiç gelişmeyeceğiniz anlamına geliyor.”

Türkiye’de, İmad gibi yeni bir hayata başlayan ve başarılı olan başka mülteciler de var. Suriyeliler, İstanbul’da ve diğer kentlerde yeni işyerleri açıyor. Avrupa’ya gitmek için tehlikeyi göze alan mültecilerse, Türkiye’de ayakta kalmakta zorlandıklarını söylüyor.

Yatırım yapacak finansal güce sahip olan veya Türkçe ile İngilizce’yi akıcı şekilde konuşabilen kalifiye mülteciler, Türkiye’de yeni bir yaşam kurabiliyor. Diğerleriyse, Avrupa’ya gitmeyi tercih ediyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG