Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteciler Neden Rusya'ya Gitmiyor?


Suriyeli Mülteciler Neden Rusya'ya Gitmiyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarının Türkiye ve Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mülteci sayısının artmasına yol açmasından korkuluyor.

Rusya ise Suriyeliler’e geçici sığınma hakkı tanıyor. Ancak Rusya’ya sığınan Suriyeliler’e çok nadir mülteci statüsü veriliyor.

Suriyeli mülteci Ahmed Dbbau, "Rusya, başvurumun incelendiği üç aylık sürede geçici sığınma hakkı tanıdı. Ancak başvurum reddedildi,” diyor.

Rusya’nın geçici sığınma süresini uzatmaması nedeniyle birçok Suriyeli ya ayrılmak zorunda kalıyor ya da kaçak yaşamaya başlıyor.

Sivil Yardım Komitesi adlı kuruluştan Elena Burtina, "Rusya mülteci anlaşmasını kabul eden bir ülke. Bu nedenle daha çok çaba göstermeli, Suriyeliler’e mülteci statüsü vermeli,” diyor.

Sığınma başvurusunda bulunan bir aile, Moskova Havalimanı’nda Eylül’den bu yana mahsur kalmış durumda.

Aile, sahte pasaport taşımakla suçlanmış ve pasaportlarına el konmuş.

Kazak asıllı olan Gülistan Şaho, kızkardeşinin Rusya’da yaşadığını söylüyor. "Banyo yapamıyoruz, temiz kıyafetlerimiz yok, çocuklar hasta. ‘Burası Avrupa değil, sizi mülteci olarak almayacağız’ diyorlar. Peki nereye gidelim?”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi’ne göre iç savaşın başlamasından bu yana Rusya’ya sığınmaya çalışan Suriyeli sayısı azaldı.

BM Mülteciler Dairesi Rusya Temsilcisi, "Batılı ülkeler, son 60-70 yıldır mültecilere ve sığınma hakkı arayanlara alışık. Ancak Rusya için bunlar oldukça yeni kavramlar. Rusya’ya göre mülteciler sadece yabancılar. Ruslar mültecilere uluslararası hukuk ve insan hakları çerçevesinden bakmıyor,” diyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi’ne göre, Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarının ülkeye giren mülteci sayısını arttırma olasılığı düşük. Şam hükümetine karşı olanlar, Moskova’nın Suriyeliler’in yanında olmadığını biliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG