Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteciler Lübnan'da Zor Durumda


Suriyeli Mülteciler Lübnan'da Zor Durumda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00
Linki indirmek için
Mülteciler karnelerinin imzalanması için bekliyor. Karnelerinin imzalanması bu akşam ailelerinin karnının doyup doymayacağını belirleyecek. Suriye’de devrimi destekleyen mülteciler, hükümetin köylerini bombalaması nedeniyle Lübnan’a sığındı.

Mültecilerin bağışlanan gıdalarla besleniyor. Camide gönüllüler dağıtım yapıyor. Ancak miktarın yeterli olduğu söylenemez.

17 yaşındaki Suriyeli Betül Hamadi, muhasebeci olmak isterken şimdi, 18 kişilik ailesi için ekmek topluyor.

Betül Hamadi: “Annem çalışmama izin vermiyor. Ancak kardeşlerime bakabilmem için çalışmam gerekiyor. Aileme para getirmek zorundayım.”

Lübnan’dan sınırın öbür tarafına baktığınızda, mültecilerin kaçtığı köylerin üzerindeki dumanı görebiliyorsunuz.

Mülteci merkezine sığınan Suriyeliler şiddetten korunuyor. Ancak aynısını sınırın öbür tarafındaki akrabaları için söylemek mümkün değil. Suriyeli mülteci Fuda Hüseyin, Hür Suriye Ordusu’nda görev yapan üç oğlunu kaybetmiş.

Fuda Hüseyin: “Kendimi nasıl hissedeyim? Hiçbir şey hissetmiyorum. Evimi kaybettim. Oğullarımı kaybettim. Hiçbir şeyim yok. Sabretmekten başka çarem yok.”

Fuda Hüseyin, başka kadınlar ve çocuklarla bir odada yaşıyor. Elektrik düzenli olarak verilemiyor ve çok sayıda mülteci tek bir tuvaleti paylaşmak durumunda.

Büyük bir evde oturan bir aile, Suriye’de rejime karşı mücadele etmiş 27 yaşındaki Halit Daor’u ağırlıyor. Daor, bir patlama sırasında elini kaybetmiş.

Halit Daor: “Ülkem çok kötü durumda. Hergün bombalanıyor. Çok zor ve stresli bir durum. Hayat gerçekten çok zor.”

Vadi Halit’teki mülteciler Lübnan hükümetinden tıbbi destek alıyordu, ancak o da durdu. Bölgede ekonomi durma noktasına geldi. Savaş, sınır ticaretini tamamen durdurdu. Ali el Bedevi Vadi Halit’in muhtarı:

“Esad rejimi iktidarda kaldığı sürece geleceğimiz olmayacak ve durumumuz kötüleşecek.”
Syrian Refugees Struggle on Lebanese Border
Suriyeli mültecilerin bazıları bir yıldır Lübnan’da yaşıyor. Ancak hükümetin isyancıları bastırmaya devam etmesiyle mültecilerin ne zaman memleketlerine dönebileceğini kestirmek zor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG