Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteciler Komşu Ülkelere Ağır Bir Yük


Suriyeli Mülteciler Komşu Ülkelere Ağır Bir Yük
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00
Linki indirmek için

Suriyeli Mülteciler Komşu Ülkelere Ağır Bir Yük

Yardım kuruluşlarının yetkilileri, Suriyeliler’in iç savaş yüzünden komşu ülkelere sığınmasının dev bir kriz yarattığını ve büyük bir insani felakete dönüştüğünü vurguluyor

Suriye’de iki yıldır süren iç savaşın mağdur ettiği insan sayısı, çok büyük. Birleşmiş Milletler’e göre, iç savaşta en az 93 bin kişi öldü. Komşu ülkelere sığınan mülteci sayısı ise 1 buçuk milyonu aştı.

Komşu ülke Ürdün, yaklaşık yarım milyon Suriyeli sığınmacıya kapılarını açtı. Suriye sınırındaki Zatari kampındaki mülteci sayısı 130 bin’i buluyor. Andrew Harper, Birleşmiş Milletler mülteci temsilcisi: “Zatari, dünyanın en büyük ikinci mülteci kampı. Ve görünen o ki, bu kamp daha da büyüyecek.”

Çöl üzerinde kurulu barınaklarda verilen hizmet, ihtiyacı karşılayacak düzeyde değil: “Çocuklarımız hasta oluyor. Mesela dün, hasta torunumu alması için ambulansı tam on kez aradık.”

Üstelik bu zorlukları yaşayan sadece mülteciler değil. Ürdün, sınırlı kaynaklarıyla bu yükü taşımakta zorlanıyor.

El Kuds Merkezi uzmanı Garip El Rantavi, Ürdün’ün bu durumu uzun süre kaldıramayacağını vurguluyor: “Suriye’deki krizin boyutlarını bir tarafa bırakıp, neden mülteci sorunuyla ilgili bir çözüm üretmiyoruz?”

Rantavi, her iki tarafın da, destekçilerinin de şimdilik sadece insani konuya odaklamasını istiyor: “İzin verin Suriye’deki mültecilerin barış içinde yaşayabileceği, üzerinde uzlaşılmış bir alan sağlayalım. Ancak uçuşa yasak bölge ve güvenli liman gibi konulara karşıyız. Çünkü bu savaş ilanı anlamına geliyor.”

Rantavi, tarafların savaş için kullanılmayan, sadece sivillerin yaşadığı bölge konusunda uzlaşmasının, daha büyük bir anlaşmazlığı çözme konusundaki önemli bir adım olabileceğine inanıyor.

Uzman, bunun mültecilerle çalışanların hep karşılaştığı bir sorun olduğunu ve bir siyasi irade meselesi olduğunu kabul ediyor: “Bu insani yardım kuruluşlarının tahammülsüz olduğu bir konu. Uluslararası toplumun krizi çözüme kavuşturma konusundaki eksikliğini ortaya koyuyor.”

Mülteci sayısı artarken, büyük güçler tarafların katılıp katılmayacağı kesin olmayan bir barış konferansı toplamak için çalışmayadevam ediyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG