Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteciler Kara Kışla Karşı Karşıya


Suriyeli Mülteciler Kara Kışla Karşı Karşıya
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00
Suriye’den Kuzey Irak’a kaçan çoğu Kürt yüzbinlerce Suriyeli Erbil’deki terk edilmiş evlerde yaşıyor. Amerika’nın Sesi’nden Sebastian Meyer, bu mültecileri sert kış koşullarının beklediğini bildiriyor.

Erbil’in dış mahallerinde sabah saatleri. Suriyeli mülteci Ayşe, inşa halindeki bu eve sığınan 4 aile için yemek yapıyor. Evin mutfağı yok ve Ayşe bulabildiği odunlarla yaktığı ocakta yemek pişiriyor, ekmek yapıyor.

BM’ye göre Mülteci Sayısı

BM’ye göre Mülteci Sayısı

Lübnan: 793,615
Ürdün: 547,274
Türkiye: 502,737
Irak: 197,301
Mısır: 126,051
Aileler mülteci kampında yaşamadıkları için komşuların verdiği yiyeceklerle hayatlarını devam ettiriyor. Ayşe yemek yaparken başka bir kadın eline geçen kumaş parçalarıyla çocuklara giyecek dikiyor: “Komşular bize her gün yemek vermiyor. Bazen oluyor bazen olmuyor. Olduğunda bize ekmek, bazen de sebze getiriyorlar. Paramız yok. Sadece üstümüzdeki giyeceklerle kaçtık.”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi iki ay içinde çoğu Kürt 63 bin Suriyeli’nin Irak’taki Kürt bölgesine sığındığını ve toplam mülteci sayısının 220 bine çıktığını bildiriyor.

Birleşmiş Milletler’in bölgedeki temsilcisi William Tall, kış aylarının mültecileri çok zorlayacağından kaygı duyuyor: “Çamur gerçeğini kabul etmeliyiz. Her yer pis ve çamurlu olacak. Soğuk hava, beslenme ve hijyen sorunları ve tesisat eksikliği ile birleşince ciddi sorunlar yaşayabiliriz.”

Ayşe’nin evinden biraz ötede Ahmet terk edilmiş bir evde ailesiyle yaşıyor. Bu kaba inşaatı 3 aile ev olarak kullanıyor.

Erbil’in hızlı ekonomik büyümesi sayesinde Ahmet inşaat işçisi olarak iş bulmuş, çalışıp ailesine bakabiliyor. Savaştan önce Halep’te bir restoranda çalışan Ahmet, kızlarından birinin ölümünden sonra ailesiyle Suriye’den kaçmış: “Kızım bombalı bir saldırı sırasında hastalanmış. Ben ekmek almak için dışardaydım. Benzi atmıştı. Soluğu hastanede aldık. Ancak vardığımızda bize yardım edebilecek kimse olmadığı için orada öldü.”

Ahmet eve dönmek istediğini, ancak ailesi güvende oluncaya kadar bunu yapmayacağını söylüyor.

Ahmet ve Ayşe için Erbil’e sığınmak ailelerini silahların şiddetinden korumuş. Ancak kış yaklaşırken birçok sığınmacı gibi onlar da soğukta kalmak riskiyle karşı karşıyalar.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG