Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteciler İslam Karşıtlığından Kaygılı


Teksas'a yerleşen Suriyeli Caddu ailesi
Teksas'a yerleşen Suriyeli Caddu ailesi

Amerika’da yaşayan Suriyeli mülteciler, Amerika’nın 10 bin mülteci kabul etme planını engellemeye çalışan siyasetçilerin ve Suriyeli mülteciler konusunda kamuoyunda oluşan olumsuz görüşlerin büyük kaygı yarattığını söylüyor. Birçok Amerikalı ise mültecilerin teröristlerle bağı olduğu görüşüne karşı çıkıyor.

İsmail Alrife ve ailesi, Suriye’deki evleri bombardıman sonucu yerle bir olunca Ürdün’e kaçmış. Aile şu anda Chicago’da yaşıyor.

Alrife yaşadıklarını şöyle anlattı: ”Yaşadığımız dört katlı binaya füze atıldı. Çocuklarla birlikte hepimiz evdeydik, yatakların altına saklandık. Son dakikada kaçmayı başardık ve Amman’a gitmeye karar verdik.”

Ürdün’de Amerika’ya göç işlemlerinin tamamlanması için iki yıldan fazla bekleyen aile, sonunda Chicago’ya yerleşmiş. Kente tüm zamanların en soğuk kışını geçirdiği sırada varan aile, artık güvende.

Paris’teki terör saldırılarından sonra yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Amerikalılar’ın çoğu, Suriyeli mülteciler arasında teröristler de olabileceğinden korkuyor ve 10 bin mültecinin Amerika’ya girişinin engellenmesini destekliyor.

Savaştan kaçan Suriyeliler bu yüzden kaygılı.

Amerika'da yaşayan bir başka Suriyeli mülteci olan Abdullah Taha, ”Esas teröristler diktatörlük rejimleridir. Amerika’daki başkanlık seçimi için bizim imajımızı lekeleyerek kampanya yapanlara çok kızıyorum. Gerçek bu değil, biz böyle değiliz. Seçimde öne geçebilmek için uydurmayacakları şey yok” diyerek kaygılarını aktardı.

Demokrat Kongre üyesi olan Jan Schakowsky, Amerikan kamuoyundan kabul görmek isteyen mültecileri destekliyor: ”Korkmalarını anlıyorum. Ancak 11 Eylül 2001 saldırılarından bu yana Amerika’ya gelen mülteciler arasında bir kişi bile terör tehdidi olarak Amerika’ya zarar verecek birşey yapmadı.”

Birçok kuruluş Suriyeli mültecilerin Amerika’ya gelmesini engelleyen girişimleri ya da sadece Hıristiyanlar’ın alınması önerisini kınıyor.

Birçok Amerikalı ise mültecilere kucak açmaya hazır. Suriye-Amerika Konseyi'nden Suzanne Meriden, örgütlerinin telefon hattını pek çok kişinin aradığını ve mültecilere nasıl yardım edebileceklerini sorduklarını söylüyor.

Amerika Suriye’de krizin başladığı 2011 yılından bu yana Birleşmiş Milletler’ce kaydı yapılan 4 milyon 300 bin mültecinin sadece 2 binini kabul etti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG