Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteciler Eğitimlerini Türkiye’de Sürdürüyor


Reyhanlı'dan Türkiye'ye ailesiyle giriş yapan Suriyeli sığınmacı çocuk
Reyhanlı'dan Türkiye'ye ailesiyle giriş yapan Suriyeli sığınmacı çocuk
Reuters muhabirinin Reyhanlı’da ziyaret ettiği bir derslikte 8 yaşında çocuklar boya kalemleriyle kalp, ev gibi yaşlarına uygun resimlerin yanı sıra uçaksavar füzeleri ve devrimci bayraklar çiziyor.

Reyhanlı’ya gelen mülteci çocuklar El Selam (Barış) adlı okulda okuyor. Arapça görüyorlar. Yerel halkla yaşanan gerilimlere rağmen Suriye sınırında birçok okul, sığınmacı ve mültecilerin çocukları için eğitim gereksinimlerini karşılamaya çalışıyor.

El Selam’ın müdürü Hazar El Maheyni Ekim 2012’de okulu kurduğunda 300 öğrencinin kaydolacağını düşünmüş. Ama 900 öğrenci gelmiş. El Selam Reyhanlı’da Suriyeliler’in kurduğu altı okuldan biri.

Reyhanlı’nın Halep’e yakınlığı sığınmacıların burada toplanmasına neden oldu. Erkeklerin önemli bir kısmı Suriye’ye geçerek çalışmayı ya da savaşmayı sürdürüyor. Kadınlar ve çocuklar ise Türkiye tarafında kalıyor.

Gaziantep’de ise Levant Merkezi, Ekim’de açtığı okulda 2-18 yaş arası Suriyeliler’e eğitim veriyor.

Okul müdürü Ahmet Halati savaştan önce Halep’teki Academia Enstitüsü’nü yönetiyormuş. Halati Levant Merkezi’nin Suriyeli çocuklar için Gaziantep’te açılan ilk okul olduğunu söylüyor.

Levant Merkezi ve El Selam özel ödeneklerle destekleniyor. Levant Merkezi’ni özel bir yatırımcı desteklerken El Selam bağışların yanı sıra Kanada’nın Montreal kentindeki kardeş okullarından aldıkları yardımlarla ayakta kalıyor. İki okulun amacı da aynı; çocukları siyasete bulaştırmadan onlara kendi dillerinde eğitim fırsatı sağlamak.

Suriyeli çocuklar Türkçe bilmiyor. Bu da onların yerel halkla ilişki kurmasının önünde bir engel.

El Maheyni dil engeli nedeniyle çocukların kendilerini yabancı hissettiğini söylüyor.

Levant Merkezi’nde öğrenim Arapça ve İngilizce yapılıyor. Öğrencilerin haftada bir Türkçe dersi var.

20 yaşındaki Seyfi, Halep Üniversitesi’nde mimarlık okurken ikinci sınıftan ayrılmış ve Levant Merkezi’nde TOEFL sınavına hazırlanıyor ve Gaziantep Üniversitesi’nde eğitimini sürdürmeyi amaçlıyor. Seyfi mimarinin Suriye’nin geleceği için çok önemli olduğunu çünkü savaştan sonra ülkeyi yeniden inşa etmek gerekeceğini söylüyor.

El Maheyni bir sene öncesine kadar Montreal’de eczacı olarak çalışıyormuş. Cumartesileri Ecole Al Salaam’da gönüllü ders verirken Suriye’de başlayan savaş onu ve arkadaşlarını Reyhanlı’da okulun bir şubesini açmaya yöneltmiş.

El Maheyni “Bize gelen çocuklar devrim şarkıları söylüyor. Biz ise onlara çocuk şarkıları öğretiyoruz,” diyor.

El Maheyni Reyhanlı’daki terör saldırısından sonra buradaki mültecilerin Türk toplumundan izolasyonunun arttığı söylüyor. Birçok aile çocuklarını dışarı bırakmıyor ve kalacak yer talebindeki patlama nedeniyle birçok mülteci ailesi bir odalı dairelerde kalıyor.

Birleşmiş Milletler’e göre kayıtlı Suriyeli mülteci nüfusundaki artış, Mart ayından bu yana iki katın üzerinde. 2,2 milyon kayıtlı mülteci Suriye’yi terk etti. Bunların en az 557 bini Türkiye’de. BM bu rakamın 2014’de tekrar ikiye katlanabileceğini söylüyor.

Al Salam kurulalı bir yılı geçmiş. Okula 1200 öğrenci devam ediyor ancak bin öğrenci de yedek listede. Üstüne üstlük El Maheyni her gün daha fazla sayıda çocuğun aileleriyle birlikte sınırı geçtiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG