Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteciler Bayramı Buruk Kutluyor


Suriyeli Mülteciler Bayramı Buruk Kutluyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:46 0:00

Türkiye’de yaşayan Suriyeliler bir Ramazan Bayramı’nı daha ülkelerinden, akrabalarından uzak bir şekilde kutladılar.

Suriye’deki savaşın parçaladığı aileler, vatanlarından uzak, yakınlarının hasretini çekerek bayramı hüzünlü karşıladılar.

4 sene önce Halep’ten Türkiye’ye gelen 30 yaşındaki Mohammed Hassan da bayramı buruk kutlayan Suriyelilerden biri. Her ne kadar eşi, 2 çocuğu ve kardeşi yanında olsa da onun aklı hep Suriye’de bıraktığı yakınlarında. Akrabaları, yakınları Suriye’de olduğu için bayramı hüzünle geçirdiklerini söyleyen Hassan, cemaatle kıldığı bayram namazından sonra, karşılaştığı Suriyelilerle bayramlaşarak teselli bulmaya çalışıyor.

Bayram namazını kıldıktan sonra evinin yolunu tutan Mohammed Hassan eşi, çocukları ve tanıdıklarıyla bayramlaşıyor. Türk insanının kendilerine kucak açtığını ve çok yardımcı olduğunu söyleyen Hassan, memleketlerinden uzak oldukları için özlem çektiklerini anlatıyor. Bayramda eşi ve çocuklarıyla bayramlaştığı zaman, Suriye’deki annesini, babasını vatanını hatırladığını belirten Mohammed Hassan, her seneyi savaşın bitmesini hayal ederek geçirdiğini anlatıyor. Hassan, savaş biterse ülkesine dönmeyi çok istediğini söylüyor.

Türkiye’nin Suriyelilere kapılarını açtığı için çok minnettar olduklarını söyleyen Suriyeli mülteci, çocukları için burasının bir fırsat olduğunu belirtti. Tekstil işinde çalışan Mohammed Hassan, tek başına çalıştığını, komşuların kendilerine yardım ettiklerini anlattı.

Mohammed Hassan’ın eniştesi Siyar Mousa da 4 yıl önce Halep’ten Türkiye’ye gelmiş. Marangozlukla uğraşan Mousa, ülkelerinden uzakta bayramın tadının olmadığını anlattı. Burada birkaç tanıdığının olduğunu söyleyen Siyar Mousa, memleketinde ise çok daha fazla akrabasının olduğunu belirtti.

Çocukları için Türkiye’de olduğunu söyleyen Mousa annesi, babası, akrabaları Suriye’de olduğu için onları çok özlediğini ve hiç mutlu olmadığını kaydetti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG