Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteci Krizi Derinleşiyor


Suriyeli Mülteci Krizi Derinleşiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Suriyeli mülteci krizinin giderek derinleştiğini belirten Uluslararası Af Örgütü, uluslararası topluma daha fazla yardım çağrısında bulundu. Milyonlarca Suriyeli, komşu ülkelere sığınırken, mültecilerin bir bölümü Ortadoğu dışındaki ülkelerde sığınmacı statüsü elde etti.

Son üç yılda, yaklaşık dört milyon Suriyeli iç savaş yüzünden ülkesini terk etti.

Uluslararası Af Örgütü’nden Şerif Elseyit Ali’ye göre, Suriyeli sığınmacıların çoğu, komşu ülkelerde yoksulluk içinde yaşıyor: “Kaçanların yüzde 95’i beş ülkeye dağılmış durumda. Bu ülkeler Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır.”

Yaklaşık 150 bin Suriyeli, Avrupa Birliği ülkelerine sığınmayı başarmış. Çoğu derme çatma teknelerle Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya ulaşmış. Onbinlerce Suriyeli’nin de yolculuk sırasında öldüğü tahmin ediliyor.

Şerif Elseyit Ali’ye göre, Avrupa Birliği, Suriyeli mülteci yükünün sadece küçük bir parçasını taşıyor: “Avrupa’daki toplam Suriyeli mülteci sayısı, Türkiye’ye sadece 10 gün içinde sığınan Suriyeliler’e eşit. Türkiye bir buçuk milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bu da Avrupa Birliği’ndeki toplam mültecilerin 10 kat fazlası demek.”

Birçok ülke, Suriyeli mültecilerin sadece yüzde ikisine kapılarını açtı. Amerika, çok az sayıda Suriyeli mülteciye yerleşim imkanı sundu.

Şerif Elseyit Ali, “Amerika, mülteci kabul etmeden önce onları çok uzun süren bir sicil araştırmasından geçiriyor. Bu da Suriyeli mültecilerin Amerika’ya gitmesini engelleyen bir durum oldu. Rusya, Japonya ve Çin gibi diğer ülkelerse kimseye kapılarını açmadı. Aynı şekilde Körfez ülkeleri de tek bir kişi bile almadı,” şeklinde konuşuyor.

Birleşmiş Milletler, daha fazla ülkeyi mülteci kabul konusunda ikna etmek için Cenevre’de bir konferans düzenledi. Uluslararası Af Örgütü, Almanya’nın iyi bir örnek olduğunu söylüyor. Şimdiye kadar 46 bin Suriyeli’ye sığınma hakkı tanıyan Almanya, 30 bin mülteci daha alacağını açıkladı. İsveç de mültecilere kapılarını açtı.

Almanya’da yapılan bir konferansta konuşan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres acil yardım çağrısında bulundu: “Suriyeliler’i kabul etmek, sadece bölge ülkelerinin değil, uluslararası toplumun sorumluluğudur.”

İngiltere ve Amerika dahil birçok Batılı ülke, mültecilere milyonlarca dolar yardım sağlıyor. Ancak geçen ay Birleşmiş Milletler, söz verilen yardımın gelmemesi nedeniyle 1 milyon 700 bin Suriyeli mülteciye yaptığı gıda yardımını askıya almak zorunda kaldı.

Suriye’den kaçan Nazha Nazha şimdi Lübnan’da yaşıyor: “İki fiziksel engelli çocuğum var. Birleşmiş Milletler bize yardım ediyordu. Bu bir felaket.”

Birleşmiş Milletler’e göre, aralarında işkence ve tecavüz kurbanları bulunan çoğu çocuk 380 bin Suriyeli’nin acil yerleşime ihtiyacı var.

İnsan hakları grupları, 2015 sonuna kadar Suriyeli mültecilerin en az yüzde 5’ini daha çeşitli ülkelere yerleştirmek için çalışıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG