Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteci Çocuklara Eğitim İmkanı


Suriyeli Mülteci Çocuklara Eğitim İmkanı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınanların sayısı 2 milyonu aşarken, bu sayının önemli bir kısmını okul çağındaki çocuklar oluşturuyor. Savaşın en çok yaraladığı kesim olan bu çocuklar, okul çağına gelip de henüz okulla tanışmamışken, bir kısmı da eğitim hayatını yarıda kesmek zorunda kalmış.

Türkiye’ye sığınan okul çağındaki bu çocukların, eğitim-öğretim görebilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı birçok okul, Suriyeli çocuklar için tahsis edildi.

Amerika’nın Sesi muhabiri Tan Çetin, Suriyeli öğrencilerin eğitim gördüğü bu okulu ziyaret etti.

İstanbul Fatih’te tahsis edilen bir binada eğitim gören Suriyeli minik sığınmacılar, Arapça, Türkçe, İngilizce, Matematik, Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler dersleri görüyor. 45 öğrencinin eğitim gördüğü okulda, sadece hafta sonları eğitim veriliyor.

Yaşları 6 ila 11 arasında değişen bu çocukların çoğu, savaşta annesini veya babasını kaybetmiş. Çok zor şartlar altında eğitim görmeye çalışan bu çocukların bir kısmı, hem haftaiçi çalışıp para kazanmaya çabalıyor hem de haftasonları okula gidiyor.

Çok farklı semtlerden Fatih’teki bu okula gelen çocukların servis ücreti ise hayırseverler tarafından karşılanıyor.

Sawaed adlı bir organizasyon, okulla ilgili bütün faaliyetlerde gönüllü olarak görev alıyor. Okulda çocuklara ders veren öğretmenler ise, bu işi hiç bir ücret talep etmeden gönüllü olarak yapıyor.

Sadece Türkçe öğretmeninin Türk olduğu, diğer öğretmenlerin ise Suriyeliler’den oluştuğu 10 kişilik ekip, çocukların topluma kazandırılması ve geleceklerinin inşa edilebilmesi için ellerinden geleni yapıyor.

10 yasındaki Ahmet Suman, okula gelebildiği için çok mutlu olduğunu söylüyor. Kuran dersinin yanı sıra Matematik, İngilizce, Fen ve Sosyal Bilgiler gibi dersleri gördüğünü anlatan Ahmet, Fatih’teki bu okula Esenyurt’tan geldiğini anlatıyor.

11 yaşındaki Muhammed ise daha önceden çalışmak zorunda olduğu için okula gelemediğini söylüyor ve şöyle devam ediyor:

“Adım Muhammed. Önceden sabah 7 den akşam 8’e kadar çalışıyordum, bu yüzden de okula gelemiyordum. Babam savaşta öldü ve para kazanıp anneme yardım etmek zorundaydım. El Cezire televizyonu, daha önce benim hakkımda bir haber yaptı. Bu haberden sonra hayırseverler bize yardım etti ve işi bırakıp okula başlayabildim.”

Sawaed adlı organizasyonda teknik birimde görev alan Dünya Atweh, bu organizasyonun Suriyeli mülteciler için gönüllü olarak çalıştığını anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

“Sawaed adlı bu organizasyon gönüllü faaliyetlerde bulunuyor ve sağlık, eğitim, medya ve teknik birimlerden oluşuyor. Çocuklar için gönüllü olarak çalışıyorum ve bu beni çok mutlu ediyor. Bu çocukların annesi ya da babası Suriye’deki savaşta hayatını kaybetmiş. Türkiye’de hayat çok zor. Bir yandan yaşamak, bir yandan da para kazanmak zorundasın. 10 gönüllü öğretmenimiz var ve burada hafta sonları eğitim veriliyor. Çocukların çoğu Fatih’e uzak mesafede olan Esenyurt’tan geliyor.”

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG