Erişilebilirlik

Suriyeli Muhalifler İstanbul'da Konsey Kurdu


Suriyeli Muhalifler İstanbul'da Konsey Kurdu
Suriyeli Muhalifler İstanbul'da Konsey Kurdu

İstanbul’da toplanan Suriyeli muhalifler Devlet başkanı Beşar Esad’a karşı ortak cephe oluşturma amacıyla ulusal bir konsey kurduklarını açıkladı.

130 üyeden oluşan konseyin yarısı Suriye içinde yarısı sürgünde yaşıyor.

Amerika yeni konseye destek verdi, ancak yeni zorluklara karşı muhalefet grupları arasında eşgüdüm gereksiniminin altını çizdi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon muhalefete kanlı müdahalesine devam eden Suriye hükümetine karşı uluslararası alanda harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Ban, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı “şiddet ve baskıyı arttırmakla” suçladı, devlet eliyle yürütülen şiddete son verme çağrılarına kulak asmadığını söyledi. BM Genel Sekreteri Esad’ın tutmadığı reform vaatlerine yönelik de “Artık yeter!” diye konuştu.

Amerikan hükümeti de vatandaşlarını Suriye’yi derhal terketmeye çağırdı. Washington, Şam hükümetine ek yaptırım uygulamaya başlamadan önce de vatandaşlarına yönelik uyarıda bulunmuştu.

Suriye Türkiye Sınırında Saldırılarını Arttırdı

Bu arada Suriye resmi haber ajansı SANA, birkaç ay önce muhalefete katılan ve Türkiye’ye kaçan Albay Hüseyin el-Harmuş’un ”itiraflarını” yayınlayacağını bildirdi. Suriyeli insan hakları eylemcileri Albay el-Harmuş’un geçenlerde Suriye istihbarat ajanları tarafından Türkiye’de yakalandığını ve geri getirildiğini söylüyor.

Öte yandan Suriye ordusu dün Arap Birliği’nin ateşkes çağrısına tepki olarak Türkiye sınırında bir kaç köye daha saldırdı.

Görgü tanıkları yüzlerce asker ve polisin zırhlı araçlar eşliğinde en az 10 köyü bastığını bildirdi.

Rejim karşıtlarını hedef alan operasyonlar sırasında köylere giriş çıkışlar yasaklanıyor, iletişim kesiliyor ve alıp götürülen kişilerden bir daha haber alınamıyor.

Görgü tanıkları, güvenlik güçlerinin dün Şam yakınlarındaki bir cenaze töreninde göz yaşartıcı gaz kullandığını da bildirdi. Öldürülen eylemcinin ailesine başsağlığı dilemek için cenaze törenine yabancı diplomatlar da katılmıştı. Diplomatlar mezarlıktan ayrılır ayrılmaz polislerin cemaati göz yaşartıcı gazla dağıttığı öğrenildi.

Arap Birliği, Kahire toplantısı sonunda yayınladığı bildiride, Suriye'den beş aydır süren çatışmaları diyalogla sona erdirmesini ve “cinayet makinesini” durdurmasını istemişti.

Birleşmiş Milletler, Suriye’de, 6 aydır devam eden rejim karşıtı toplu gösterilerde güvenlik güçlerinin en az 2,600 kişiyi öldürdüğünü tahmin ediyor.

Şam hükümeti ise, yarısı asker ve polis olmak üzere 1,400 kişinin öldüğünü ileri sürüyor.

XS
SM
MD
LG