Erişilebilirlik

Suriyeli Muhalifler Şartlı Masaya Oturmaya Hazır


İstanbul'da toplanan Suriye Ulusal Koalisyonu üyeleri
İstanbul'da toplanan Suriye Ulusal Koalisyonu üyeleri
Suriye Ulusal Koalisyonu, koşullu olarak Şam hükümetiyle barış masasına oturma kararı aldı.

Batılı ülkelerin desteklediği koalisyonun öne sürdüğü koşullar arasında Devlet Başkanı Beşar Esad ve yakınlarının geçici yönetimde yer almaması ve yardım görevlilerinin kuşatma altındaki bölgelere girebilmesi şartı bulunuyor
Suriye Ulusal Koalisyonu, kararını İstanbul’da iki gün süren toplantılar sonrasında açıkladı. Koalisyon ayrıca, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını ve iktidarın siyasi süreç çerçevesinde değişmesini istiyor.

İsyancılar uzun zamandır, Beşar Esat’ın kurulacak geçici hükümette yer almamasını talep ediyor. Amerika ve Rusya ise isyancılarla hükümetin Cenevre’de yapılması planlanan görüşmelerde bu konuda bir uzlaşma yolu bulmalarını istiyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry kararı övdü ve Suriye Ulusal Koalisyonu’nun barış görüşmelerine katılmasının ilerleme yolunda büyük bir adım olacağını söyledi.
İkinci Cenevre Konferansı için ön koşullar nedeniyle henüz tarih belirlenemedi.

Suriye Ulusal Koalisyonu, Pazar günü ülke içindeki isyancı grupların desteğini almadıkça Cenevre’de yapılması planlanan barış görüşmelerine katılmayacağını bildirmişti.
Batı destekli koalisyonun sözcüsü Halid Salih İstanbul’da sürdürülen toplantının ikinci gününde bir muhalif heyetin önümüzdeki günlerde Özgür Suriye Ordusunun farklı gruplarıyla görüşmelerde bulunacağını açıklamıştı.
Salih “Eğer Cenevre’ye gideceksek isyancılar da gidecek heyetin bir parçası olmalı” şeklinde konuşmuştu.

Koalisyon üyeleri Suriye içinde savaşan güçlerden kopuk oldukları yolundaki eleştirileri karşılamak için isyancılar, toplum liderleri ve eylemcilerin desteğini sağlamak istiyor.

İslamcı militan gruplar Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın çekilmesini gündeme getirmediği için Cenevre konferansına karşı çıkıyor. Bazı gruplar konferansına katılanları ihanet suçlayacağı tehditinde bulunuyor.

Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet Carba geçen hafta Kahire’de Esat Rejimi’nin temsil edilmediği konferans düzenlenme talebinde bulunmuş ve “Esat görevinden istifa edeceğine dair bir takvim açıklamazsa müzakerelerde yer almayacağız” demişti.
Carba, İran’ın da Cenevre Konferansı’nı katılmasını kabul etmeyeceklerini açıklamıştı.

Ancak bu açıklamaların ardından İkinci Cenevre Konferansı’nın ABD’yle birlikte mimarı olan Rusya’nın dışişleri bakanı Sergei Lavrov, “önkoşulları kabul edilemez” bulmuştu.

Suriye Ulusal Konseyi’nin kesin katılmama kararını değiştirmesinde Amerika Birleşik Devletleri’nin Şam Büyükelçisi Robert Stephen Ford rol oynadığı bildiriliyor. 10. Genel Kurul Toplantısı’nı İstanbul’da yapan Suriye Ulusal Konseyi’ni Ford’un ikna ettiği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG