Erişilebilirlik

Suriyeli Muhalifler Şam'da Toplandı


Şam'da toplanan muhalif Ulusal Demokratik Değişim grubu
Şam'da toplanan muhalif Ulusal Demokratik Değişim grubu

Suriyeli muhalefet grubu Şam’da düzenledikleri toplantıda Devlet Başkanı Beşar Esad’ı göstericilere karşı şiddet kullanmaya son vermeye çağırdı.

Ulusal Demokratik Değişim grubu tarafından düzenlenen toplantıya öndegelen yazar Michel Kilo, Arap ve Kürt millliyetçiler, İslamcılar ve laik muhalif liderler katıldı. Grup, hükümeti şiddete son vermeye çağırırken Suriye halkından da Esad rejimine karşı barışçı yoldan mücadele etmeyi sürdürmesini istedi.

Muhalefet toplantılarının çoğu bugüne kadar daha çok Suriye dışında gerçekleşti. En son İstanbul’da toplanan muhalifler Ulusal Konsey kurma kararı aldı.

Geçen hafta Hama’da Cuma namazından sonra yapılan rejim karşıtı gösterilerde en az 20 kişi daha hayatını kaybetti.

Görgü tanıklarına göre güvenlik güçlerini ateşinde 11 kişi de yaralandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri General Ban Ki-moon, Devlet Başkanı Beşar Esat’ı baskı ve şiddet politikasını artırmakla suçladı ve Şam hükümetine karşı ortak tavır izlenmesini istedi. Genel Sekreter Esat’ın yerine getirmediği reform vaatlerine dikkati çekerek “Artık yeter!” dedi.

Birleşmiş Milletler, Suriye’de, 6 aydır devam eden rejim karşıtı toplu gösterilerde güvenlik güçlerinin en az 2,600 kişiyi öldürdüğünü tahmin ediyor.

Şam hükümeti ise, yarısı asker ve polis olmak üzere 1,400 kişinin öldüğünü ileri sürüyor ve can kaybından silahlı çeteleri ve dış mihraklı teröristleri sorumlu tutuyor.

XS
SM
MD
LG