Erişilebilirlik

Suriyeli Muhalif Grup: 'Ateşkese Hazırız'


Haseke'de Suriye Demokratik Güçleri'ne bağlı milisler
Haseke'de Suriye Demokratik Güçleri'ne bağlı milisler

Suriye’nin ana muhalefet grubu, Rusya ve Esat rejiminin ateşkese uyması ve ülkedeki tüm çatışmalara son vermesi durumunda geçici ateşkese hazır olduklarını açıkladı.

Rusya daha önceki açıklamasında, geçici ateşkesle ilgili uluslararası anlaşma olsa dahi, “Suriye’deki terör hedeflerine” yönelik hava saldırılarına son vermeyeceğini bildirmişti. Aralarında Amerika ve Türkiye’nin bulunduğu ülkeler, Rusya’nın IŞİD militanlarını değil, müttefiki Esat rejimiyle savaşan isyancıları bombaladığını savunuyor.

Amerikalı yetkililer ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergei Lavrov’un bugün telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. Ancak görüşmeden ateşkes konusunda bir sonuç alınamadığı bildiriliyor.

Bugün Londra’da İngiliz yetkililerle temaslarda bulunan Kerry, daha sonra Kral Abdullah’la görüşmek üzere Ürdün’e geçecek. John Kerry Londra’da yaptığı açıklamada, herkesin ne kadar karmaşık bir sorunla boğuşulduğunun farkında olduğunu ve daha yapılması gereken çok iş olduğunu söyledi.

Riyad’daki toplantıdan Rusya’ya kınama kararı

Bugün Suudi Arabistan’da toplanan Suriye Yüksek Müzakere Komitesi, Rusya’nın Şam hükümetine destek vermek amacıyla bombardımanını sürdürmesini kınadı. Komite üyeleri, Rusya’nın uluslararası topluma kibirle yaklaştığını ve insan hayatını dikkate almadığını savundu.

Rusya’nın özellikle Halep yakınlarında rejime muhalif güçleri hedef alan hava bombardımanı, sivil kayıpların da artmasına yol açıyor. Bunun yanı sıra saldırılardan kaçan binlerce Suriyeli, kuzeyde Türkiye sınırına sığınıyor.

Güvenlik Konseyi üyeleri Rusya’nın Türkiye’yi kınayan tasarısını kabul etmedi

Öte yandan Türkiye’nin Suriye’ye kara birliği sokmaya hazırlandığını iddia eden Rusya, dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni olağanüstü toplantıya çağırarak bu durumu önlemesini istemişti. Ancak Konsey’in diğer üyeleri, Rusya’nın karar tasarısını reddetti. Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik de, Ankara’nın böyle bir adımı BM desteği almadan yapmayacağını açıkladı.

Rusya’nın sunduğu karar tasarısında Türkiye’nin adı geçmedi, ancak tasarıda Suriye’nin sınır ötesinden topçu ateşine tutulması kınanıyor, ayrıca Suriye’ye sınır ötesinden militan ve silah geçişi sağlandığı iddia ediliyor. Ancak tasarıya Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinden altısı destek vermezken destek veren tek üye, aynı zamanda Konsey’in dönem başkanlığını yürüten Venezüella oldu. Genelde Rusya’yla aynı kararlara destek veren Çin dahi karar için Pekin’in onayını beklemeyi tercih etti.

Amerika’nın BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Rusya’nın bu tarz tasarılarla dikkatleri dağıtmak yerine daha önce alınmış kararlara uymasının daha doğru olacağını savundu.

Cenevre’de görüşmeler

Bu arada Suriye’deki iç savaşa son vermeyi hedefleyen ve Amerika’yla Rusya öncülüğündeki Cenevre görüşmeleri dün başladı. Ancak şu ana kadar görüşmelerden somut bir sonuç alınamadı. İki ülkeden yetkililer, Suriye’deki çatışmalara uzun vadeli ateşkes sağlama ve buna bağlı olarak ülkedeki savaş bölgelerine insani yardımların ulaştırılması konusunda masaya oturdu. Buna rağmen Suriye’de taraflar, ateşkes konusunda geri adım atmış değil.

Suriye Destek Grubu’nu oluşturan 17 ülke, 12 Şubat’ta Münih’teki görüşmelerinde Birleşmiş Milletler’in denetiminde bir Suriye Ateşkes Görev Gücü oluşturmayı kararlaştırmıştı. Plan, Amerika ve Rusya’nın liderliğindeki görev gücü uzun vadeli ateşkes üzerinde anlaşmaya çalışırken çatışmaların da acil olarak durdurulması çağrısında bulunmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG