Erişilebilirlik

‘Suriyeli Kürtler Mükemmel Ortak’


Ash Carter
Ash Carter

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriyeli Kürtler’in IŞİD’le mücadelede sahada “mükemmel bir ortak” olduklarını kanıtladığını söyledi.

Senato Silahlı Hizmet Komisyonu’nun oturumuna katılan Carter’a bir senatör, Suriyeli Kürtlerin ülkenin kuzeyinde federatif bir yapı oluşturma girişimiyle ilgili sorular yöneltti.

“Suriyeli Kürtler’in bu girişimi Esat rejiminden direnç görmedi, doğru mu?” sorusuna “Doğru” yanıtını veren Carter, Ruslar’ın bunu müzakere masasına getirebilme ihtimalinin sorulması üzerine de, bunun olacağını sanmadığını belirtti.

Carter, “Biz ve Türkler de dahil bölgedeki diğerleri, Kürtler’in katılım şekline karar verme konusunda Cenevre’de önemli bir role sahip. Ruslar bu görüşmelerde bir rol oynayacak ama bizim de önemli bir rolümüz var” diyerek, Suriyeli Kürtler’in özerk ya da yarı özerk yapı oluşturma gayretlerinin Cenevre’de müzakere konusu olmasına izin vermeyeceklerini ima etti.

Suriyeli Kürtler’e övgülerde de bulunan Carter, “Suriyeli Kürtler, IŞİD’e karşı savaşta sahada bizim mükemmel ortaklarımız olduklarını kanıtladılar, buna minnettarız,” dedi.

Ruslar’ın Suriye’deki güçlerinin büyük çoğunluğunu geri çekme kararının sorulması üzerine Carter, bu çekilmenin ne aşamaya kadar ilerleyeceğini izlediklerini söyledi.

Rusya’ya çok sert eleştirilerde bulunan Carter, Ruslar’ın Suriye’de yanlış bir politika izlediğini, “IŞİD’le savaşacağız” dediklerini ama bunu yapmayıp Esat’ı desteklediklerini, bunun da iç savaşın uzamasına yol açtığını kaydetti.

Carter, “Dolayısıyla Ruslar’ın yarattığı etki, söylediklerinin ve tabi ihtiyaç duyulanın tam tersi oldu” ifadesini kullandı. Carter, Rusya’nın, Suriye’de siyasi geçiş sürecini teşvik etmek için Esat rejimi üzerindeki nüfuzunu kullanması gerektiğini belirtti.

Bir senatörün, IŞİD’e karşı savaşta bölge ülkelerinin rollerine ilişkin sorusu üzerine Carter, Amerika olarak IŞİD’e karşı savaşta öncülük etmeye istekli olduklarını ama “diğerlerinin de oyuna girmesi” gerektiğini söyledi.

Carter, “IŞİD’i sadece yenilgiye uğratmak yetmez, aynı zamanda bunu sürdürülebilir kılmak gerek ve sadece bölgede yaşayanlar bunu yapabilir. Biz onlara yardımcı olabilir, onlara öncülük edebiliriz, ancak onlar da kendi üzerlerine düşeni yapmalılar. Onlara da vurguladığım gibi, IŞİD’i yenilgiye uğratacağız ve kimlerin üzerlerine düşen rolü oynadığını kimlerin ise oynamadığını hatırlayacağız,” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG