Erişilebilirlik

Suriyeli Kürtler Birlik Arayışı İçinde


Suriyeli Kürtler Birlik Arayışı İçinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
Linki indirmek için

Suriye’deki çatışmalar, ülkedeki Kürtler’e belli ölçüde özerklik getirdi. Suriye hükümetinin kuvvetlerini Kürtler’in yaşadığı bölgelerden çekmesinden sonra Kürtler, Suriye’nin kuzeyinde güvenlik sorumluluğunu üstlenip özerklik ilan etti. Amerika’nın Sesi muhabiri Scott Bobb, kısa süre önce Suriye’nin kuzeybatısındaki Kürtlerle konuştu

Afrin kenti dışındaki güvenlik kontrol noktaları, Suriye kuvvetlerinin büyük kentlerde Özgür Suriye Ordusu’yla savaşmak için bölgeden çekilmesinden sonra Kürtler’in sorumluluğunda.

Ancak Kürtler arasında da bölünme var.

Afrin’in bu bölgesinde Kuzey Irak’taki özerk Kürt hükümetinin bayrağı dalgalanıyor. Bu Kürtler, Beşar Esat’a karşı çıkmanın bedelini ağır ödedi.

Afrin’in diğer tarafındaki Jolbul köyünde yaşayan Kürtler ise, PKK’yla bağları olan Suriye Demokratik Birlik Partisi’ni destekliyor.

Suriye’de nüfusun yüzde 10‘unu oluşturan Kürtler, Esat hükümeti tarafından hiçbir zaman tanınmadı.

Kendisini Komutan Hasan olarak tanıtan Demokratik Birlik Partisi yerel başkanı, Kürtler’in Türkiye sınırına yakın bölgeleri kontrol altına aldıklarını, bölgede Kürt olmayanların da yaşadığını söylüyor.

”Nüfus dağılımı, bağımsızlığı desteklemiyor. Biz de zaten bağımsızlık arayışı içinde değiliz. Tek isteğimiz, haklarımızı almak ve geleceğimizi tayin etmek. Ayrılık değil, özerklik istiyoruz.”

Hasan, Kürtler’in, Suriye Ordusu ya da Suriyeli diğer grupların kontrolu altına girmemek için direneceğini söylüyor.

Bazı Kürtler Demokratik Birlik Partisi’ni Esat yanlılarıyla işbirliği yapmakla suçluyor. Esat hükümetine ait simgeleri Afrin’deki hükümet binalarında hala görmek mümkün. Suriyeli direnişçiler Halep’te kısa süre önce Esat yanlısı Kürtlerle çatıştıklarını söylüyor.

Ancak Kürt Ulusal Konseyi’nden Behzat İbrahim’e göre, Suriye’deki Kürtler alın yazılarını belirlemek için birleşmiş durumda.

”Suriye’deki Kürt hareketi 50 yıldır var. Birçok parti ve ideoloji bu harekete katıldı. Elbette aralarında görüş farkları olması doğal. Ancak amaç tek ve aynı, bu da Suriyeli Kürtler’in haklarını kazanması.”

Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgeleri iç savaş yıkımını yaşamadı. Ancak Suriyeli Kürtler de çatışmaları kaygıyla izliyor. Çünkü savaşı kimin kazanacağı bilinmiyor. Ancak kim kazanırsa kazansın Suriyeli Kürt grupları, aralarındaki siyasi bölünmelere rağmen, yeni elde ettikleri özerklik statüsünü korumaya kararlı görünüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG