Erişilebilirlik

Suriyeli Kürt Liderler, Bölgelerini Kontrol Altında Tutmaya Devam Edecek


Şam ve Halep’te çatışmalar şiddetlenirken Suriye hükümeti kuvvetlerini ülkenin kuzeyindeki bazı Kürt bölgelerinden çekti. Kendi güvenlik güçlerini oluşturan Suriyeli Kürt liderler, Suriye’de durum nasıl gelişirse gelişsin, bölgelerini kontrol altında tutmaya niyetli görünüyor.

Kürt kasabası Afrin, Suriye ordusu çekildikten sonra, PYD diye bilinen Kürt Demokratik Birlik Partisi’nin kontrolu altına girmiş. Partinin kendi kontrol noktaları ve kendi bayrakları var.

Yakındaki Jolbul köyünde yüzlerce kişi köyün yerlisi bir gencin cenazesi için toplanmış. Genç Türkiye’de PKK ile birlikte Türk ordusuna karşı eylemler düzenlerken ölmüş. Suriyeli Kürtlerin çoğu PKK’yi destekliyor ve özel konuşmalarında aynı hedefi paylaştıklarını söylüyor.

Suriye nüfusunun %10’unu oluşturan Kürtler, Suriye Arap Cumhuriyeti tarafından hiçbir zaman resmen tanınmamış. Hasan adıyla bilinen bölgenin Kürt komutanı, Türk sınırındaki Kürt bölgelerinin yarısını kontrol ettiklerini söylüyor. Ancak bölgede Kürt olmayan toplulukların yaşadığına da dikkati çekiyor: “Nüfus dağılımı, bağımsızlığa destek vermiyor, biz de bağımsızlık peşinde değiliz. Tek istediğimiz insan hakları ve kendi kaderimizi tayin etmek. Ayrılmak değil, sadece demokratik özerklik istiyoruz.”

Kürtler, Beşar Esad yönetimi ile Özgür Suriye Ordusu arasında 17 aydır süren mücadelede taraf tutmuyor. PYD’li Hasan iki tarafın da Kürtlerin kimliğini ya da taleplerini kabule yanaşmayacağını, bu yüzden mücadelenin devam edeceğini söylüyor: “Suriye’de hangi rejim olursa olsun Kürt halkına saldırdıkça ve politikasını değiştirmedikçe Kürtler kanlarının son damlasına kadar direnecek.”

Türkiye, Suriye, Irak ve İran’da yaşayan Kürtler’in toplam nüfusu yaklaşık 30 milyon. Kürtler’in istekleri bu ülkelerdeki hükümetler için ciddi bir sorun. Çatışmanın ortasında kalan Suriyeli Kürtler, savaş sayesinde kazandıkları özgürlüğü asla geri vermeyeceklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG