Erişilebilirlik

Suriyeli İsyancıların Yeni Zaferi


Suriye’de isyancıların günlerdir süren şiddetli çatışmalardan sonra kuzeydeki Rakka kentinin büyük bölümünü ele geçirdikleri bildiriliyor.

İsyancılar Türkiye’nin 80 kilometre güneyinde Fırat nehri üzerindeki Rakka’yı tamamen kontrol altına alırsa ilk kez bir kent tümüyle Esat karşıtı güçlerin eline geçmiş olacak.

Merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü Rakka’da Özgür El-Nusra Cephesi’ne bağlı İslamcı militanların hükümet kuvvetlerine karşı isyancılarla birlikte savaştıklarını bildirdi. Örgüt, kent halkını Esat’ın babası eski Devlet Başkanı Hafız El-Esat’ın heykelini devirirken gösteren bir amatör video yayınladı.

Bu arada Riyad’ı ziyaret etmekte olan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal, Esat’a, iktidarı bırakmazsa isyancılara desteklerini arttıracakları uyarısında bulundu.

Esat, hükümetinin, “teröristler” olarak adlandırdığı isyancılara karşı savaştığını öne sürerek çekilme çağrılarını reddediyor.

Öte yandan Irak’ta iade edilmek üzere Suriye sınırına götürülmekte olan 42 Suriye askeri silahlı bir grubun saldırısına uğrayarak öldürüldü. Askerler isyancılarla süregelen çatışmalar sırasında kaçarak Irak’a sığınmıştı.

Anbar ilinde düzenlenen saldırı sırasında Suriyeli askerleri götüren konvoydaki bazı Iraklı hükümet görevlilerinin de öldürüldükleri bildirildi. Saldırganların kimliği açıklık kazanmadı.

İsyancılar halen Halep, Şam’ın dış mahalleleri ve Humus dahil büyük kentlerin bazı bölümlerini ele geçirmiş bulunuyor.

BM iki yıldır süren çatışmalarda bugüne kadar Suriye’de 70 bin kişinin öldüğünü tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG