Erişilebilirlik

Suriyeli Dürziler de Şiddet Sarmalına Çekildi


Suriye’de önde gelen bir Dürzi din adamının öldürülmesinin ardından ülkedeki şiddet sarmalı, Dürzi toplumunu da içine çekmiş durumda.

Aynı zamanda Dürzi milislerin de lideri durumundaki Şeyh Vahid Balus, ülkenin güneybatısındaki Suayda ilinde iki bombalı araçla düzenlenen saldırıda 25 kişiyle birlikte hayatını kaybetmişti. Şeyh Balus Esat rejimine karşıydı.

Suriye İnsan Hakları İzleme adlı muhalefet örgütünün başkanı Rami Abdülrahman, rejime bağlı güvenlik kuvvetlerinin altı üyesinin de öldüğünü bildirdi. Bu kişilerin ölümü, Balus’u hedef alan suikastın ardından Dürziler’in ayaklanıp Suayda’da güvenlik kuvvetlerine ait merkezlere saldırmasına bağlanıyor.

Dürziler Suriye'deki çatışmalardan uzak duruyordu. Esat rejimine destek vermeyen Şeyh Vahid Balus, genç Dürziler’e de rejime bağlı orduya katılmama çağrısı yapıyordu. Şeyh Balus, aynı zamanda IŞİD’e de karşıydı.

Suriye’de Mart 2011’de başlayan iç savaş 250 binden fazla kişinin ölümüne, bir milyondan fazla kişinin yaralanmasına ve milyonlarca kişinin evlerini terk etmesine yol açtı.

Cuma günü Halep ilinde başlayan ve IŞİD militanlarıyla muhalefete bağlı gruplar arasında yaşanan çatışmalarda iki taraftan 47 kişi öldü. Ölenlerin 27’sinin IŞİD militanı olduğu bildirildi. Çatışmalar Cumartesi de devam etti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG