Erişilebilirlik

Suriye Ordusundaki Kürt Askerler Irak'a Sığınıyor


Suriye hükümeti birliğini terk eden askerlerin sayısını önemsiz olarak göstermeye çalışıyor. Ancak şiddet olayları yayıldıkça Hasan ve Abdullah gibi askerlerin Irak’a veya diğer komşu ülkelere sığınması muhtemel. Şu ana kadar Irak’a sığınan asker sayısı 130

Suriye'de şiddet olayları arttıkça, orduyu terkeden Suriyeli askerlerin sayısı artıyor. Suriye ordusunda görevli Kürt askerlerin de Irak'a sığındığı bildiriliyor. Askerler. ordudayken sivil halkın üzerine ateş açmaya zorlandıklarını anlatıyor.

İnternette yayınlanan görüntülerde göstericiler Suriye’nin Dara kentinde Devlet Başkanı Beşar Esad’ı protesto ediyor.

21 yaşındaki Suriyeli asker Hasan, geçen yıl benzer bir protesto gösterisinde halkın üzerine ateş etmesi için emir verildiğini anlatıyor: “Gösteri yapmak için toplandılar, biz de onları öldürdük. Öldürmeye zorlandık. Protestocular dağıldıktan sonra dükkanlara girdik, camları, şofbenlerini kırdık. Camilerin içine de girdik ve oraları da yıktık.”

Hasan, emre itaat etmeyen askerlerin idam edilmesine tanık olmuş: "Onları nasıl öldürdüklerini gördüm. Hepsini vurdular. Duvara dizdiler, gözlerini bağladılar ve ateş ettiler. Bunu kendi gözlerimle gördüm."

Dohuk kenti yakınlarındaki bir mülteci kampında, tank sürücüsü Abdullah, Humus’u nasıl bombaladıklarını anlatıyor: “Baba Emir’in dışında birkaç tank konuşlandırılmıştı. Gelişigüzel ateş ediyorduk. Hedef yoktu. Rastgele atış yapıyorduk. Hedefin sivil mi, muhalif mi, Hür Suriye Ordusu mu olduğu belli değildi. Hiçbirşey belirlenmemişti. O gün çok sayıda insan öldürüldü.”

Bombardımanın ardından Abdullah, Suriye askerlerinin cesetleri toplu mezarlara gömdüğünü gördüğünü söylüyor: “Baba Emir’de çok sayıda sivil öldürüldü. Bir zeytinlikte katliam yapıldı. El Zeytun bölgesinde çok sayıda insan gömüldü.”

Bu askerler şimdi güvende ama ruh sağlıkları olumsuz yönde etkilenmiş. Hasan şöyle konuşuyor: “O sahneleri her zaman hatırlıyorum. Özellikle uyumaya çalıştığımda nereye baksam onları görüyorum. Saatlerce uyuyamıyorum. Gerginim, sinirliyim ve kafam karışık.”

Suriye hükümeti birliğini terk eden askerlerin sayısını önemsiz olarak göstermeye çalışıyor. Ancak şiddet olayları yayıldıkça Hasan ve Abdullah gibi askerlerin Irak’a veya diğer komşu ülkelere sığınması muhtemel. Şu ana kadar Irak’a sığınan asker sayısı 130.


XS
SM
MD
LG