Erişilebilirlik

Suriyeli Aile Türkiye’de Ayakta Kalmaya Çalışıyor


Suriyeli Aile Türkiye’de Ayakta Kalmaya Çalışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Suriye’de 2011 yılından bu yana süren iç savaş, yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmesine, milyonlarca kişinin de evlerini terk edip başka ülkelere sığınmasına yol açtı. Bir yandan Suriye rejimiyle muhalif grupların çatışmaları diğer yandan terör örgütlerinin Suriye içindeki eylemleri birçoklarını göçe zorlamaya devam ediyor.

Ahmad Eyyub, yaşanan çatışmalar yüzünden o zamanlar terör örgütü IŞİD’in kontrolunda olan Suriye’nin Deyr ez Zor kentinden kaçarak yaklaşık bir yıl önce eşi ve iki çocuğuyla birlikte Türkiye’ye sığınmış. Eyyub, ülkesinde yaşadığı zorlukları ve Türkiye’ye sığınma hikayesini Amerika’nın Sesi’ne anlattı.

IŞİD’in kentlerini işgal ettikten sonra masum insanları öldürdüğüne şahit olduğunu belirten Eyyub, kendisine de IŞİD’e katılması için baskı yapıldığını, katılmaması durumunda örgütün ailesini ve kendisini ölümle tehdit ettiğini söyledi. Başkalarını öldürmesi için kendisine silah verilmek istendiğini ve bu durumdan çok korktuğunu söyleyen Ahmad Eyyub, bu nedenle eline geçen ilk fırsatta ülkesini terk etmeye karar verdiğini kaydetti.

Türkiye sınırına gelebilmek için çok büyük zorluklar yaşadığını belirten Eyyub, her iki kilometrede bir elleri silahlı gruplar tarafından durdurulduklarını ve “Nereye gidiyorsunuz? Neden ülkeyi terk etmeye çalışıyorsunuz? Hangi taraftansınız?” gibi sorularla karşılaştıklarını söyledi. Suriye’de kalmaya devam etmiş olsa ailesinden birilerinin vurulabileceğini anlatan Eyyub, hayatta kalabilmek için ülkesini terk ettiğini belirtti.

Türkiye’ye sığındıktan sonra da zorluklar yaşadığını söyleyen Eyyub, kiralık ev bulmakta çok güçlük yaşadıklarını anlattı. Ev sahiplerinin, Suriyeli olduğunu duyduktan sonra ev vermeye yanaşmadıklarını belirten Ahmad Eyyub, en sonunda bir ev bulduğunu ve ailesiyle bu evde yaşamaya başladığını söyledi. Bir konfeksiyon atölyesinde makineci olarak işe başladığını anlatan Ahmad Eyyub, ayda 1200 TL kazandığını kaydetti. Suriyeli sığınmacı, bu paranın 400 TL’sini kiraya harcadığını, geri kalan parayla da elektrik, su ve gıda harcamalarını karşılamaya çalıştığını belirtti. Suriyeli sığınmacı, çocuklarının büyümeye başladığını ve okul çağlarının yaklaştığını belirterek kendilerini çok zor günler beklediğinden kaygı duyduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG