Erişilebilirlik

Suriye’den Türkiye’ye Mülteci Akını Sürüyor


Suriye’den Türkiye’ye Mülteci Akını Sürüyor
Suriye’den Türkiye’ye Mülteci Akını Sürüyor

Kendi ordularından kaçan en az 1,500 Suriyeli daha Türkiye’ye sığındı.

Türk yetkililer Suriye askerlerinin sınıra yaklaşmasıyla birlikte girişlerin arttığını geri dönüşlerin ise durduğunu açıkladı. Son giriş yapanlarla birlikte Türkiye’deki mülteci sayısı 11,700’e çıktı.

Dün erken saatlerde Suriye askerlerin sınıra yakın bir kente saldırması yüzlerce sivilin daha Türkiye’ye kaçmasına yol açtı. Türkiye’ye sığınanlar köylerde askeri birliklerin halka baskı yaptığını, çevreye rastgele ateş açtığını ileri sürüyor. Kızılay, askerlerden kaçan 11,000 kişinin sınırda biriktiğini ve bu kişilerin her an Türkiye’ye sığınabileceğini açıkladı.

Suriye birliklerinin sınıra çok yaklaşması nedeniyle, çatışma riskini azaltmak için Türk askerleri sınırın birkaç yüz metre gerisine çekildi.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye’den Türkiye sınırında konuşlu tüm askerlerini geri çekmesini istedi. Clinton, bunun mültecilerin durumunu kötüleştirdiği gibi Türkiye’yle bir sınır çatışması çıkma tehlikesi taşıdığını vurguladı.

Washington’da konuşan Bayan Clinton, durumdan kaygı duyduklarını söyledi, Suriye ordusunun bölgede sivillere karşı yaptığı operasyonlara ve kışkırtıcı eylemlere son vermesi gerektiğini belirtti.

Türkiye ve Suriye Dışişleri Bakanlarının dün telefonla görüştüğü ve Suriye’nin Ankara Büyükelçisi’nin dün dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı öğrenildi.

Suriye’de Esat rejimine başkaldırı 100.’ü gününe girerken öldürülen kişilerin sayısı 1,400’ü aşmış durumda.

XS
SM
MD
LG