Erişilebilirlik

Suriye'den Türkiye'ye Ağır Suçlama


Şam hükümeti, Türkiye’yi başta el-Kaide olmak üzere diğer İslamcı terörist gruplara topraklarından Suriye’ye geçiş izni vermekle suçladı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı BM Güvenlik Konseyi ve Genel Sekreter Ban Ki-Moon’a gönderdiği mektuplarda “Türkiye’nin binlerce el-Kaide, Tekfiri ve Vahibi teröristlerine masum sivilleri öldürmek, evlerini yıkmak kargaşa yaratmak için Suriye girme izni verdiğini” önesürdü.

Şam hükümeti , Mart ayında başlayan halk ayaklanmasının bir komplo olduğunu, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’nin Amerika ve diğer Batılı ülkelerle birlikte isyancılara para ve silah desteği vermekle suçluyor.

Bu arada BM insan hakları soruşturmacıları Suriye’de bazıları bağımsız hareket eden bazıları isyancılara katılan yabancı militanların sayısının arttığını bildirdi.
Yabancı militanların isyancıları radikalleştirdiğini vurgulayan soruşturmacılar insan hakları ihlallerinin boyutunu büyüdüğünü ve hem hükümet kuvvetleri hem de isyancılar tarafından işlendiğini belirtti.

Öteyandan İran , Pazar günü Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı danışmanların Suriye’de sivil destek verdiğini ancak en yakın müttefiki yabancı kuvvetlerin saldırısına uğrarsa Tahran’ın askeri eyleme geçeceğini açıkladı.

Açıklama İran Devrim Muhafızları komutanı Muhammed Ali Caferi tarafından yapıldı. İran ilk kez Suriye’deki askeri varlığını resmen kabul ediyor.
Caferi seçkin Kudüs birimi üyelerinin Suriye’de danışmanlık görevi yaptığını söyledi ancak sayılarını açıklamadı.
Caferi İsrail’in İran’a saldırması halinde misilleme olarak bölgedeki Amerikan üslerini vuracaklarını ve Hürmüz Boğazından yapılan ticaretin kesintiye uğrayacağını da söyledi.

Öteyandan Pazar günü Suriye ordusu Şam, Halep, Daraa, Hama, Humus ve Deir Ezzor’da isyancılanın elindeki bölgelerini karadan ve havadan bombalamaya devam etti.
Merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü en az 20 kişinin öldüğünü önesürdü.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG