Erişilebilirlik

Suriye'den Erdoğan'a Sert Yanıt


Suriye Devlet Başkanı Esad geçen yıl İstanbul'daki bir konferansta Başbakan Erdoğan'la basın toplantısında (7 Haziran 2010)
Suriye Devlet Başkanı Esad geçen yıl İstanbul'daki bir konferansta Başbakan Erdoğan'la basın toplantısında (7 Haziran 2010)

Suriye hükümeti, rejim aleyhtarı gösteri düzenleyen sivillere kanlı müdahalesini ağır dille eleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sert tepki gösterdi.

Devlet Başkanı Beşar Esad’ın danışmanı Busayna Şaban, yarın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Şam’a yapacağı ziyarette kendisine sert yanıtlar verileceğini söyledi.

Kısa bir süre öncesine kadar Esad rejimiyle yakın ilişkiler kuran Başbakan Erdoğan, Suriye’de hükümetin sivillere müdahalesini sertleştirmesinin ardından bu ülkeye yönelik tutumunu değiştirmiş, haftasonu yaptığı bir açıklamada, “Ankara’nın kararlı mesajının Şam’a iletileceğini” söylemişti.

Suriye Devlet Başkanı’nın danışmanı Şaban, resmi SANA haber ajansına verdiği demeçte, “Davutoğlu kararlı mesaj iletmek için Suriye’ye gelecekse, bu durumda Türkiye’nin aldığı tutuma yönelik bizden daha kararlı mesajlar duyacaktır,” diye konuştu.

Erdoğan Haziran ayında da, Suriye ordusunun binlerce sivili sınır ötesine göçe zorlamasının ardından Şam hükümetini yine halkına zulmetmekle eleştirmiş, bunun ardından Esad yönetimi Ankara’ya bir temsilci göndermişti.

Geçen hafta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Norveç’te bulunduğu sırada yaptığı İngilizce bir açıklamada Suriye’de sivil halkın öldürülmesini kınadığını söylemişti.

Başbakan Erdoğan ise Cumartesi günü, Suriye’yle aralarında 850 kilometrelik bir sınır bulunduğunu ve sınırın iki yanında akrabaların yaşadığını hatırlatarak, Suriye’de yaşananları Türkiye’nin “iç meselesi” saydıklarını belirtti.

Suriye Devlet Başkanı’nın danışmanı Şaban, “Dostlarla diyaloğa her zaman açığız, ama tarih boyunca içişlerimize karışılmasına kesinlikle izin vermedik,” şeklinde konuştu.

Suriye hükümeti, Türkiye’nin yanı sıra, Körfez İşbirliği Konseyi’nden de gelen eleştirilere de tepki gösterdi. Konsey, özellikle Ramazan ayı başlangıcında güvenlik kuvvetlerinin Hama’da sivilleri katletmesinin ardından ilk kez sessizliğini bozdu ve Şam hükümetini “aşırı şiddet ve kaba kuvvete başvurmakla” suçladı.

SANA haber ajansına konuşan bir Suriyeli yetkili, Körfez İşbirliği Konseyi’nin “Suriye’de silahlı grupların ülke güvenliğine, egemenliğine ve halkının geleceğine yönelik cinayet ve sabotaj eylemleriyle, Devlet Başkanı Esad’ın açıkladığı reform paketlerini” dikkate almadığını savundu.

Şam hükümeti, ülkede Mart ayından bu yana yaşanan şiddet olaylarından hayali teröristler ve militanları sorumlu tutmaya devam ediyor.

XS
SM
MD
LG