Erişilebilirlik

Suriye'den BM Ekibine İzin Vermesi İstendi


syria
syria
Amerika dahil Batılı güçler ve Arap Birliği Suriye hükümetini BM denetçilerine kimyasal silah kullanıldığı öne sürülen bölgelere hızla giriş izni vermeye çağırdı.
Suriye hükümeti çağrıya hemen yanıt vermedi.

Çarşamba günü olağanüstü toplanan BM Güvenlik Konseyi tartışmalı bölgelerde hızla denetleme yapılması konusunda Batılı ülkeler tarafından sunulan karar tasarısına destek vermedi.Suriye konusunda bölünmüş olan konseyden çıkan kararda sadece duruma açıklık getirilmesi çağrısı yapıldı.

Bu arada Fransa, Suriye’nin kimyasal silah kullandığı iddiaları doğru çıkarsa uluslararası topluluğun kuvvete başvurması gerektiğini bildirdi. Ancak Fransa Dışişleri bakanı Laurent Fabius kara kuvveti kullanılmasının sözkonusu olmadığını söyledi.

Suriyeli eylemciler bir gün önce kimyasal silah kullanıldığı önesürülen bölgelerden doğu Guta’da yeni bombalar saldırılar düzenlendiğini haber verdi.

Merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü Çarşamba günü, Şam’ın doğu ve batı Guta bölgelerinde Esat güçlerinin giriştiği roket ve top saldırısında “zehirli gazlar” kullanıldığını önesürmüştü.

Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi zehirli gazın Çarşamba günü düzenlenen saldırıda kullanıldığını aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce sivilin öldüğünü bildirmişti.

Suriye hükümeti ise kimyasal silah kullanıldığı haberlerini yalanlıyor, bunların halen ülkede bulunan BM silah denetçilerinin dikkatini başka yöne çekmek için çıkartıldığını iddia ediyor.

BM denetçileri,muhalefet ve hükümet güçlerinin kimyasal silah iddiasıyla birbirini suçladığı daha önce yaşanan olayları incelemek için iki haftalığına Suriye’ye gelmiş bulunuyor.

Denetçiler, Mart ayında üç bölgede sarin ve hardal gibi zehirli gazlarının kullanılıp kullanılmadığını araştıracak.

BM Suriye'de İnceleme Yapmak İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG