Erişilebilirlik

Suriye'den Annan'a Silah Bırakma Sözü


Suriye'de bölge bölge ölü sayısı
Suriye'de bölge bölge ölü sayısı

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Şam hükümetinden 12 Nisan olarak belirlenen süreye kadar ateşkes yapma yönünde yazılı güvence aldığını bildirdi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Annan’a gönderdiği mektupta, hükümetin ateşkesten sonra “silahlı terör örgütlerince” saldırıya uğraması durumunda yanıt verme hakkını saklı tuttuğunu belirtti.

Kofi Annan, tüm tarafların 12 Nisan sabahı yerel saatle 06.00’da ateşkese uyması yönünde, “nüfuza sahip hükümetler nezdinde” girişimde bulunduğunu açıkladı.

Tahran’da bulunan uluslararası temsilci Annan, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’yle görüştü. Annan, İran’dan müttefiki Suriye’yi ateşkese ikna etmesini bekliyor.

Kofi Annan’ın geçen ay belirlediği altı maddelik ateşkes planı, Esad rejiminin silahlı kuvvetlerini 10 Nisan’a kadar kent merkezlerinden çekmesini ve 12 Nisan’a kadar da operasyonları durdurmasını öngörüyordu. Plan aynı şekilde isyancıların da ateşkese uymasını şartkoşuyordu.

Planı kabul ettiğini bildiren Suriye hükümeti, Salı gününden itibaren aşamalı çekilmeye başladığını duyurdu. Ancak duyuruya rağmen Suriye ordusu , hükümet karşıtlarını bombalamaya devam etti.

İnsan hakları örgütleri ve eylemciler, güvenlik kuvvetlerinin Humus ve Şam’ın banliyölerinde muhalefet mevzilerini bombaladığını ve en az 11 kişinin öldüğünü bildiriyor.

Suriye İnsan Hakları Şebekesi adlı örgütün başkanı Musab Azzavi, uluslararası topluma saldırılara son vereceği yönünde vaatte bulunmasına rağmen Şam hükümetinin muhalifleri cezalandırmaya devam ettiğini söyledi. Azzavi Kofi Annan’dan, sürdürdüğü barış girişiminin işe yaramadığını anlamasını istedi.

Öte yandan Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye’de durumun daha da kötüleştiği ve bölgesel bir iç savaş tehlikesinin arttığı yönünde Rusya’yı yeniden ikna etmeye çalışacağını açıkladı. Clinton Washington’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşüyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olan Rusya ve Çin, uzun zamandır Suriye aleyhine Konsey’de bir karar alınmasına engelliyor.

BM’ye göre Suriye’de rejim aleyhtarı gösterilerin başladığı son 13 ayda en az 9 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

XS
SM
MD
LG