Erişilebilirlik

Suriye'den Acil Arap Zirvesi Çağrısı


Şam'daki Esad yanlısı gösteriler
Şam'daki Esad yanlısı gösteriler

Şam hükümeti, Arap Birliği’nin üyeliğini askıya alma kararının ardından Arap devletlerini acil zirve toplantısı düzenlemeye çağırdı.

Arap Birliği Cumartesi günü aldığı kararla, muhalefetle diyalog başlatmaması durumunda Suriye’nin üyeliğini Çarşamba gününden itibaren askıya alacağını açıklamıştı.

Birlik kararı, Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad yanlılarının büyük tepkisine yol açtı ve rejim yanlısı göstericiler Şam’daki Suudi Arabistan, Katar ve Türk büyükelçiliklerine saldırdı.

Arap Birliği’ne üye olmamasına rağmen büyükelçiliği saldırıya uğrayan Türk Dışişleri Bakanlığı, Suriye maslahatgüzarına nota verdi, diplomatların aileleriyse Türkiye’ye gönderildi.

Büyükelçiliği saldırıya uğrayan Suudi Arabistan da Suriye’yi kınadı, bu ülkedeki Suudi çıkarlarına zarar gelmesi durumunda bundan Şam hükümetini sorumlu tutacağını bildirdi. Esad yanlısı göstericiler, Katar büyükelçiliğinin avlusuna girdi ve büyükelçilik dışındaki Katar bayrağını indirerek yerine Suriye bayrağı taktı.

Suriye’de şiddet olayları dün de devam etti, en az dokuz kişi güvenlik kuvvetleri tarafından öldürüldü. Ölüm olaylarının çoğunun Hama kentinde olduğu bildirildi.

Suriye 2 Kasım’da Arap Birliği’nin muhalefetle diyalog kararına uyacağını bildirmişti, ancak o tarihten bu yana 150 kişi daha şiddet olaylarında öldü.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG