Erişilebilirlik

Suriye’deki Yabancı Militanların Sayısı Her Geçen Gün Artıyor


Suriye’deki Yabancı Militanların Sayısı Her Geçen Gün Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00
Suriyeli isyancıların aksini öne sürmelerine rağmen Şam hükümetinin “Cihad “için savaşmak üzere ülkeye giren yabancı militanların sayısının arttığı iddiasını destekleyen kanıtlar var. Amerika’nın Sesi muhabiri yabancı militanlar tarafından yakalandığını anlatan bir fotoğrafçı ile görüştü.

İki ay önce İngiliz fotografçı John Cantlie bir rehber ve bir Hollandalı meslekdaşı ile Suriye’ye girdi. Bölgede ilerlerken kendilerini silahlı bir muhalif grubun kampında buldular. Ama silahlı kişiler Özgür Suriye Ordusu’ndan değildi.

Foto muhabiri John Cantile, “10 saniye içinde başımızın belaya girdiğini anladım. Ama bir dakika geçmeden baktım ki hepsi ingilizce konuşuyordu,” diyor.

Fotoğrafçı Cantlie yabancı cihadcı militanların eğitim kampını şöyle anlatıyor: “Kamp Çeçen, Pakistanlı, Bengalli ve İngiliz militanlardan oluşuyordu. 10-15 tanesi İngiliz ya İngiliz asıllıydı. Bunlardan biri İngiltere Sağlık Bakanlığı’nda çalışan bir doktordu. Arkadaş olduk. Bize epey bilgi verdi.”

Cantlie kampta esir olarak tutulduklarını, İngiliz militanların çoğunun belirgin bir Birmingham aksanıyla konuştuğunu söylüyor.

İngiltere’nin merkezindeki 1 milyon nüfuslu Birmingham kentinde büyük bir Müslüman topluluğu yaşıyor. Bunlardan biri olan Suriyeli gazeteci Malik el-Abdi fotoğrafçı Cantlie’nin anlattıklarını doğruluyor.

Gazeteci Malik el-Abdi, “Birmingham bölgesinden en az 10 gencin Özgür Suriye Ordusu ile birlikte savaşmak amacıyla Suriye’ye gittiğini biliyorum. Kısmen insani nedenlerden, kısmen öldürülen Müslüman kardeşlerine yardım için gittiler. Ama hepsinin hedefinin Cihad olduğu kesin,” diyor.

Gazeteci Malik el Abdi Suriye’de Cihad için savaştıklarını söyleyen gruplara ait video filmlerin sayısının arttığına dikkat çekiyor: “Bundan önce Afganistan vardı. Çeçenistan vardı, Bosna vardı. Şimdi bunlara Suriye davası eklendi.”

Yabancı militanlar her zaman Özgür Suriye Ordusu tarafından hoş karşılanmıyor. Gazeteci Abdi bunu şöyle açıklıyor: “Bu militanlar Suriye’deki savaşı ülkeye demokrasi getirme mücadelesi değil İslam devleti kurma mücadelesi olarak görüyor.”

Birmingham milletvekilleri İngiliz vatandaşlarının Suriye’ye savaşmaya gitmesinden kaygı duyduklarını söylüyor, bunların aşırı eğilimli kişiler olarak geri dönebilecekleri uyarısında bulunuyor.

Fotoğrafçı John Cantlie fidye için rehin tutulduklarını düşünmüş ve kaçmaya çalışmış. Ancak başaramamışlar ve tekrar yakalanmışlar.

John Cantile, “Bir hafta sonra rehberimiz alarm verdiği için Özgür Suriye Ordusu askerleri geldi. Bizi kurtardılar. Geldiklerinde militanlar kampı boşaltmıştı,” diyor.

Fotoğrafçı Cantlie savaşı belgelemek üzere Suriye’ye dönmeyi planlıyor. Döndüğünde cephede daha fazla sayıda yabancı militan göreceğinden emin olduğunu söylüyor.

Birmingham gibi kentlerin sokaklarından gelip Suriye’deki savaşa katılan yabancı militanların sayısı her geçen gün artıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG