Erişilebilirlik

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi: "Suriye’deki Türk Askerlerine IŞİD Saldırdı"


Türk Silahlı Kuvvetleri, Fırat Kalkanı Harekatı’nın 93.üncü gününde Türk askerlerine yönelik düzenlenen saldırıda 3 askerin şehit olduğunu, 7 askerin yaralandığını bildirdi.

TSK, Türk ordusuna yönelik saldırıyı Suriye ordusunun gerçekleştirdiğini açıklarken, Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ise, Türk askerlerinin hayatını kaybettiği saldırıyı IŞİD'in düzenlediğini öne sürdü.

Merkezi İngiltere’de bulunan kuruluşun başkanı Rami Abdurrrahman, saldırının el-Bab’ın dışında Waqqah adlı köyün yakınlarında düzenlendiğini, bunun hava saldırısı değil intihar saldırısı olduğunu kaydetti.

Şam’dan henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı ancak IŞİD’in yayın organı Aamaq, el Bab yakınlarındaki köyde Türk askerlerini hedef alan intihar saldırısı düzenlendiğini yazdı.

TSK'ya göre saldırıyı rejim güçleri düzenledi

TSK’nın açıklamasına göre ise saldırı Suriye rejimi güçleri tarafından gerçekleştirildi. TSK, Fırat Kalkanı Harekatı’nın 93.üncü gününde Türk askerlerine yönelik düzenlenen saldırıda 3 askerin şehit olduğunu, 7 askerin yaralandığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada; "Fırat Kalkanı Harekatı'nda yürütülen operasyonlar kapsamında, 24 Kasım 2016 saat 03:30 sularında, Suriye rejim güçlerince gerçekleştirildiği değerlendirilen hava saldırısında, üç kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, biri ağır olmak üzere 10 kahraman silah arkadaşımız ise yaralanmıştır. Yaralı personel tedavilerinin yapılması maksadıyla süratle bölgeden tahliye edilmiştir” denildi.

Saldırıda yaralanan askerler Gaziantep’te tedavi altına alındı.

Saldırı Ankara'da değerlendiriliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, saldırıyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’dan telefonla bilgi aldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, Trabzon programını iptal etti.

Başbakan Binali Yıldırım, saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Belli ki bölgede Türkiye'nin DEAŞ ile yaptığı bu mücadeleden, bazıları memnun olmamış, memnun olmayanlar var. Ancak bu yapılan saldırılar da elbette ki karşılığını görecektir" dedi.

Yıldırım, saldırıyı Esat güçlerinin gerçekleştirdiğine dair bir tespitin olup olmadığı sorusunu, "Silahlı Kuvvetlerimizin tespitleri ve yaptığı açıklama halen geçerli." diye yanıtladı.

Kılıçdaroğlu’ndan hükümete ‘sağduyu’ çağrısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye’de yaşanan gelişmelerden sonra hükümeti sağduyulu davranmaya davet etti.

Kılıçdaroğlu, “Fırat Kalkanı'nda 3 askerimiz şehit oldu, 10 yaralımız var. Genelkurmay’ın yaptığı açıklama, Suriye hükümetine ait uçaklarla askerlerimizin vurulduğu şeklinde haber. Bu çok tehlikeli bir kapıya bizi getirebilir. Çok tehlikeli bir sürecin içine Türkiye’yi sürükleyebilir. Buradan hükümet yetkililerine sağ duyuyla davranmalarını tavsiye etmenin ötesinde bir şey söyleyemeyeceğim. Bölgemizde Türkiye temel bir denge unsuruydu. Sağduyu yapmanın çok önemli olduğuna inanıyorum” dedi.

Suriye ordusuna havan saldırısı iddiası

Bu arada Suriye rejimine yakın yayınlarıyla bilinen El Masdar ise Türk ordusunun Lazkiye’nin kuzeyinde Suriye ordusuna havan saldırısı gerçekleştirdiğini iddia etti. El Masdar muhabiri Leith Fadel’in Lazkiye’deki askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Suriye ordusunun Navar kasabasında bulunan (daha önce Nusra Cephesi olarak bilinen) Şam’ın Fethi Cephesi güçlerine karşı sürpriz saldırısını engellemek için Türk ordusu çok sayıda havan topu atışı yaptı.

El Masdar’ın haberinde, yoğun havan atışı neticesinde Suriye ordusunun geri çekildiği öne sürüldü.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG