Erişilebilirlik

Suriye'deki Krizin Lübnan'a Etkisi Büyük


Geçen hafta Perşembe günü Suriye’den Lübnan’a 20 bin mülteci sığındı. Sınır bölgesini ziyaret eden muhabirimiz Al Pessin, Suriye’deki krizin Lübnan’a etkisini araştırdı.

Lübnanlı yetkililer sınırda yine yoğun bir gün için hazırlanıyor. Ancak Perşembe günkü akının ardından durum daha sakin. Ramazan’ın ilk gününde Lübnan’a giriş yapan Suriyeliler akraba ziyaretine geldiklerini söylüyor.

Mültecilerin bir bölümü, Şam’ın banliyölerinde yaşayan Esad yanlılarıydı. Şoför olduğunu söyleyen İbrahim İbrahim, Lübnan’a iki gün için geldiğini anlattı: “Esad’dan sonra daha iyi biri gelmez. Bu mümkün değil. Ondan iyisi yok. Halkın yüzde 85’i Esad’ı destekliyor. Ona karşı çıkan yüzde 15 ise bunu para karşılığı yapıyor.”

Uluslararası Kızılhaç Komitesi yardım etmeye hazırdı ancak bölgeyi ziyaret ettiğimiz gün yardım ihtiyacı azdı.

Müslüman bir yardım kuruluşu da mültecilere yardım çalışmalarını sürdürüyor. Ancak hazırladıkları sığınaklar kullanılmadı. Perşembe günü Lübnan’a giriş yapanların maddi durumları daha iyi olduğu için otelde kaldıkları görüldü.

Ancak Sınır Tanımayan Müslümanlar Örgütü’nden Ali Abdül Halek, Suriye’de şiddetin sürmesinin en çok yoksullara zarar verdiğini söylüyor: “Lübnan çok sayıda mülteciyi kaldırabilecek durumda değil. Lübnan’ın toplam nüfusu Şam’ınki kadar. Uluslararası yardım olmadan Lübnan bunu tek başına kaldıramaz.”

Suriye’deki krizin sınırdaki dükkanlara etkisi de farklı. Ahmet el Acemi’nin dükkanında satışlar yüzde 70 oranında azaldı. Nedeni, Suriyeli turist gelmemesi: “İşler çok iyiydi. Müşterimiz çok oluyordu. Savaşın başlamasından bu yana kimse gelmiyor. Son bir buçuk ayda hiç satış yapmadık.”

Cuma günü alışverişe gelen tek müşteriler Suriyeli değil Lübnanlıydı.

Mülteci akını inişli çıkışlı; ancak Suriye’deki krizin Lübnan üzerinde büyük etki yaptığı gerçek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG