Erişilebilirlik

Suriye’deki Cihatçıların Türkiye’ye Kaçma İhtimali Ankara’yı Kaygılandırıyor


Binlerce militanın Suriye’den Türkiye’ye geçme olasılığı, güvenlik güçlerini harekete geçirmiş durumda. Türkiye’deki IŞİD operasyonları ve yüzlerce IŞİD zanlısının tutuklanması da bunun göstergesi.

IŞİD ve diğer cihatçı örgütler Suriye’de yenilgiye uğradıkça, Ankara’nın kaygıları artıyor. Zira birçok militanın kaçak yollardan Türkiye’ye girmesinden endişe ediliyor. Son yıllarda Türkiye’de cihatçıların düzenlediği saldırılarda 300’den fazla kişi hayatını kaybetti. Şimdi binlerce militanın Suriye’den Türkiye’ye geçme olasılığı, güvenlik güçlerini harekete geçirmiş durumda. Türkiye’deki IŞİD operasyonları ve yüzlerce IŞİD zanlısının tutuklanması da bunun göstergesi.

Binlerce IŞİD militanının hala Suriye’de savaştığı düşünülürse, tehdidin boyutu anlaşılabilir. Çoğu El Kaide bağlantılı 10 binlerce militan, Suriye’nin Türkiye sınırındaki İdlib bölgesinde sıkışmış durumda. Ankara merkezli 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Haldun Solmaztürk, cihatçı tehditlerin son derecede önemli olduğuna dikkat çekiyor, bunda da cihatçıların bu savaşı sadece Türkiye ya da Suriye değil tüm dünya hilafetin kontrolü altına girene kadar devam ettirme niyetinde olmalarının etkili olduğunu söylüyor. Solmaztürk, cihatçıların gerekçe, bölge ve fırsat buldukça savaşacaklarını söylüyor.

10 Ekim 2015’te Türkiye tarihinin en kanlı terör saldırısı düzenlendi. Ankara’da iki canlı bomba barış mitingine saldırdı. 109 kişinin öldüğü, 500’den fazla kişinin yaralandığı saldırıdan IŞİD sorumlu tutuldu. Geçen yıl da İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısında 45 kişi hayatını kaybetti. Ancak, Türk güvenlik güçlerinin cihatçı tehdidine karşı hızlı hareket edip-edemediği hala sorgulanıyor. Kadir Has Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler uzmanı Soli Özel, 900 cihatçının Türkiye’ye girdiğini, hiçbirinin sorgulanmadığını ya da gözaltına alınmadığını belirtiyor. Sonunda bu cihatçılardan Avusturya pasaportu taşıyan ikisi İstanbul’da bir alışveriş merkezine saldırı hazırlığındayken geçen ay yakalandı.

Cihatçılar geçen ay önlenen bu saldırıyı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda düzenlemeyi planlıyordu. Saldırganlar, uzaktan kumanda ile alışveriş merkezine önceden soktukları bombaları patlatacaklar, kaçabilenlerin arasında da intihar saldırısı düzenleyeceklerdi. Güvenlik güçleri haftalardır takip ettikleri saldırganların tümünü yakaladı.

Türk istihbaratı ve güvenlik güçlerinin çok iyi çalıştığını söyleyen Soli Özel, yılbaşı gecesi İstanbul’da Reina gece kulübüne düzenlenen saldırı sonrasında IŞİD operasyonlarının daha ciddiye alındığına da dikkat çekti.

Gece kulübünde hayatını kaybedenlerin 35’inin yabancı uyruklu olması nedeniyle saldırı uluslararası arenada da büyük ses getirdi.

2017’de Türk güvenlik güçleri, cihatçılar üzerindeki baskılarını arttırdı. Sadece son birkaç haftada ülke çapında yüzlerce kişi gözaltına alındı. Tutuklamalar hem Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehdidi hem de cihatçıları destekleyen Türkleri gözler önüne serdi.

Bazı gözlemciler Ankara’nın geçmişteki politikaları nedeniyle ektiğini biçtiğini iddia ediyor. Suriye iç savaşının ilk yıllarında Türk hükümeti, Batılı müttefikleri tarafından

sürekli olarak cihatçı eylemleri gözardı etmekle eleştiriliyordu. Ankara, Suriye rejimiyle çatışan muhaliflere destek verirken Türkiye’den Suriye’ye giren savaşçılara yeterli dikkati göstermemekle itham ediliyordu. Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk’e göre de Türkiye cihatçı unsurları destekleyerek kendi kazdığı kuyuya düştü. Zira böylelikle cihatçıların yıllar içinde Türkiye’de yeraltı örgütlenmeleri oluştu ve kısa ya da uzun vadede bunları tamamen temizlemek mümkün görünmüyor.

Türk güvenlik güçlerinin cihatçı gruplara yönelik operasyonlarını sıklaştırmaları bekleniyor. İdlib’de Rusya destekli çatışmasızlık bölgesinde konuşlandırılan birlikler de istikrar sağlamak dışında Türkiye’ye toplu göçü de engelleme amacı taşıyor.

Türkiye’nin Avrupalı müttefikleri de bu çabaların başarıya ulaşmasını umuyor. Zira cihatçıların kendi ülkelerine ulaşmasını istemiyorlar. Uzmanlar Ankara’nın da sadece kendini değil Avrupa ülkelerini de koruduğunu büyük olasılıkla sık sık hatırlatacağını belirtiyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG